Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie WHITE
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie

5 tips om gezond te blijven als HSP

Auteur: Esther Ruijgrok 
Datum: 22/09/2022

Hoe blijf je fit en gezond als je hoog sensitief bent?

#Valkuil nummer 1 bij hoog sensitiviteit: Overprikkeld raken

Veel HSP zijn vaker met enige regelmaat ziek. Heel vervelend, want naast dat dit enorm onhandig is met betrekking tot je verantwoordelijkheden, is het vooral heel frustrerend voor jezelf. Je voelt je ellendig en met schaamte moet jij je weer afmelden op werk of moet je ergens een nee verkopen, waar je ja tegen had gezegd.

Waarom ben ik nou weer ziek!?

Helaas is het ziek worden bij een HSP vaak een logisch gevolg van een lichaam dat te vaak in een staat van overprikkeling verkeert.
Als je namelijk niet luistert naar de eerste tekenen van overprikkeling zal je lichaam je vanzelf vertellen dat je te ver bent gegaan. Je wordt letterlijk stil gezet en je wordt geconfronteerd met de werkelijkheid.

Daarnaast hebben HSP een diepgaande verwerking. Als er dus geen tijd is voor deze bewuste verwerking vindt er ook geen herstel plaats en zal dit vaker en vaker resulteren in lichamelijke klachten.

Ik wil gezond blijven!

Eerlijk is eerlijk. Het is écht geen excuus om je achter je hoog sensitiviteit te verschuilen.
Jij hebt verantwoordelijkheid voor jezelf, je eigen gezondheid en de daarbij horende externe verantwoordelijkheden zoals bijvoorbeeld je werk.
Het is dus aan jou om gezond te blijven!

Hoe voorkom ik nou dat ik ziek word?

Graag deel ik je 5 tips om gezond te blijven als HSP

1. Zorg dat je grenzen op voorhand helder zijn

Als hoog sensitieve neem jij gedetailleerd waar. Dat betekent dat je een enorme spons bent voor alles om je heen. Naast dat je snel verzadigd raakt aan prikkels ben je ook nog eens gevoelig voor de gevoelens en noden van anderen. Een grote valkuil bij deze ogenschijnlijke bijzondere kracht is dat jij je verantwoordelijk gaat voelen voor de gevoelens van een ander.
Met de grote hoeveelheid aan prikkelverwerking en de externe verzoekjes die je lijkt aan te voelen, is het erg makkelijk om snel je grenzen te verleggen. 

Op zich kan dit geen kwaad, want je grenzen verleggen kan ook heel erg gezond zijn!
Maar als je geen rem hebt op het verleggen van je grenzen, kan je veel te ver gaan in een te korte tijd.
Grens naar grens wordt verlegd en voordat je het weet heb je ineens weer die verkoudheid, hoofdpijn of die onverklaarbare koorts aanvallen.

Op het moment dat HSP ziek worden beseffen ze ineens heel goed wat ze eigenlijk wel en niet aankunnen. Omdat jij ziek bent geworden is er ineens tijd voor die diepgaande verwerking en dus ook het herstel. Omdat ziekte ervoor zorgt dat je wel keuzes moet maken en je ook ineens tijd hebt om hierover na te denken, worden je grenzen ineens wel heel duidelijk.

TIP: Dit is ook het moment om je grenzen direct te noteren. Schrijf deze dus op! 

Als jij je grenzen noteert kan dit lijstje je namelijk helpen om op voorhand al keuzes te kunnen maken met betrekking tot jouw grenzen en mogelijkheden. Ondanks dat je HSP hart alles wilt aanpakken en oppakken, is het een stuk verstandiger een duidelijke grensbewaking te hebben.
Dit voorkomt dat jij ziek wordt en dat je jezelf en anderen moet teleurstellen. Je zult hierdoor een stuk productiever blijven en je verantwoordelijkheden goed kunnen (uit)dragen.

2. Voorkom overprikkeling

Het handigste is natuurlijk om preventief aan de slag te gaan. Als hoog sensitieve weet je inmiddels dat je snel overprikkelt raakt. Zorg er dus voor dat je heel duidelijk weet wat je wel en niet tot je toelaat gedurende de dag.

Bijvoorbeeld: Als jij een drukke dag op kantoor hebt met 2 keer een onvoorziene appèl op je werkzaamheden, ben jij je misschien wel bewust dat je dat op dat moment wel aankan, maar weet je ook dat je hiervoor de prijs op later tijdstip gaat betalen. Zorg er dan voor dat je avond vrij gepland is. Deze vul je natuurlijk niet op met Netflix (prikkels), maar bijvoorbeeld met een warm bad waar je tot rust kan komen. Zo kan jij je gedachten en gevoelens onder de loep nemen, alles overdenken en het vervolgens weer loslaten. 

Esther Ruijgrok Renewed Life Coaching

Leren omgaan met jouw HSP kenmerken?
Leer onze HSP-coach en counselor kennen

Balans, dat is een werkwoord voor hoogsensitieve mensen.
Balans vinden tussen prikkels en rust maakt het verschil tussen gezond of ongezond door het leven gaan.

3. Maak sterke keuzes rondom je levensstijl 

Bekijk jezelf eens van een afstandje. Welke levensgewoonten werken wel voor je en welke niet? Jij kunt letten op de volgende zaken:

- Hoeveel uren slaap je gemiddeld? Hoeveel uren slaap heb je nodig om fit en actief te kunnen zijn?
- Hoe vaak eet je gezond? Hoe vaak nuttig je middelen als: koffie, thee(met theïne), toegevoegde suikers, alcohol etc.?
- Hoeveel uur per dag ondervang je externe prikkels als mobiel gebruik en televisie?
- Hoeveel pauzes neem je op een dag?

TIPS:
- limiteer mobiel gebruik door de volgende app aan te schaffen. Deze zorgt ervoor dat jij van te voren kan instellen hoe lang jij gebruik maakt van bepaalde apps als: Instagram, Facebook etc. Na de ingestelde tijd komt er een Lock op het gebruik van deze apps. Dit helpt je om niet overprikkeld te raken door de hoeveelheid informatie die er op je afkomt.

- Gun je hersenen hersteltijd door een uur voor het slapen gaan te stoppen met het kijken op je mobiel of televisie. Zo zorg jij ervoor dat je hersenen zich voorbereiden op een nacht rust en dat je niet overprikkeld in je bed, nog een ruim uur wakker ligt, voordat je lichaam rust kan vinden.

- Minder met koffie/thee(met theïne) en alcohol gebruik.
Als HSP ben jij veel gevoeliger voor deze middelen dan een niet-HSP. Dit komt omdat jouw hersenen een sensitieve waarneming maar ook diepgaande verwerking heeft. Zonder deze middelen ben jij al wat gevoeliger, laat staan dat je veelvuldig gebruikt maakt van deze middelen.
Zo zijn er veel hoog sensitieve mensen die nare bijwerkingen krijgen van koffie. Dit merken ze door zweethanden, hartkloppingen en een gehaast/paniekerig gevoel. Zodra ze stoppen met het nemen van koffie verdwijnen deze bijwerkingen veelal.
Alcohol geeft ditzelfde effect vaak een dag later. Tijdens het gebruik van alcohol geeft het vaak wat ontspanning in het denken (de rem gaat er een beetje af) echter het herstel duurt langer dan bij een niet HSP en dat uit zich vaak met dezelfde nare bijwerkingen als bij koffie. 

Als jij toevallig die HSP bent die al jaren worstelt met paniekaanvallen, probeer eerst deze middelen te verwijderen uit jouw levensstijl, en wees niet bang om hulp te zoeken.

Neem je keuzes onder de loep en verander je levensstijl als dit nodig is, zodat jij weer gezond wordt en gezond blijft!

4. Blok pauzes in je agenda

Het is bewezen dat je 50 minuten ergens op kunt focussen met 100% aandacht waarna je 10 minuten de tijd nodig hebt om te rusten, zodat je daarna weer 50 minuten lang aan de bak kunt. Dit betekent dat iedereen met enige regelmaat pauze nodig heeft om te kunnen herstellen.
Jij dus ook! 

Ondanks dat je als HSP helemaal op kunt gaan in je werk en hier vaak ook urenlang mee door kunt gaan, zal je hierop moeten gaan letten.
Jij denkt op dat moment dat je het allemaal wel aankan, totdat je aan de eind van de werkdag of week jezelf ineens totaal uitgeput en emotioneel op de bank vind met wat startende lichamelijke klachten als: hoofdpijn, spier klachten, misselijkheid en/of verkoudheid.

Door met regelmaat 10 minuten te pauzeren in totale rust, geef je je lichaam en je hersenen de tijd om te herstellen zodat jij een hele dag, week en maand kan rocken! 

5. Toch ziek geworden? Zorg voor een sterk herstel!

Soms heb je situaties die je niet kunt ontlopen. Moet je je verantwoordelijkheid nemen ook als je weet dat dit ten koste zal gaan van jouw gezondheid.
Iedereen maakt dit wel eens mee. Bijvoorbeeld het ouderschap waarin je 24u per dag aanstaat.
Als je toch eens ziek wordt door overprikkeling, zorg dan voor een sterk herstel!

Hoe kan ik sterk en snel herstellen?

Dit kan je doen door goed rust te nemen, sterke keuzes te maken, gezonde leefstijl aan te leren en vooral goed te letten op de prikkels die jij toelaat. 

Meer weten over Hoog Sensitiviteit?

Volg HSP-Coach en Counselor Esther Ruijgrok via Instagram en YouTube

Je mag ons altijd vrijblijvend contacten!

Kantoor Renewed Life Coaching
Strandwal 75, 2241 MJ Wassenaar
Praktijk Renewed Life Coaching
Boerhaavestraat 54, 2215 EW Voorhout
Telefoonnummer
06 – 47 84 86 56
Volg mij op:
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie
Copyright© Renewed Life Coaching | Website door Click Active Internet en Media
crossmenu