Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie WHITE
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie

6 Tips om stress te overwinnen door de kracht van je mindset

Auteur: Esther Ruijgrok 
Datum: 23/09/2023

Stress en burn-out zijn veelvoorkomende uitdagingen in de moderne wereld, maar er is één krachtig instrument dat we allemaal tot onze beschikking hebben om deze hindernissen te kunnen overwinnen, namelijk onze mindset. Amy Cuddy, een vooraanstaand sociaal psycholoog en auteur van het boek: "Presence", leert ons hoe onze houding onze mindset beïnvloed en dit direct weerslag heeft op ons welzijn en succes.

De kracht van je houding en mindset

Amy Cuddy's werk draait om het idee dat onze houding en gedachten onze fysiologie kunnen beïnvloeden en ons kunnen helpen stress en burn-out te overwinnen. Ze benadrukt het belang van het aannemen van een 'power pose' om zelfvertrouwen te vergroten en stress te verminderen. Want zegt Amy Cuddy:

  • "Je lichaamstaal beïnvloedt niet alleen hoe anderen je zien, maar ook hoe je jezelf ziet."
  • "Kleine aanpassingen aan je lichaamstaal kunnen een grote impact hebben op je gemoedstoestand."

Je lichaamstaal beïnvloedt hoe anderen en jij jezelf gaan zien.

Amy Cuddy's onderzoek toont aan dat non-verbale signalen, zoals houding, gezichtsuitdrukkingen en gebaren, een krachtige rol spelen bij hoe anderen ons waarnemen. Wanneer we ons zelfverzekerd en assertief gedragen, stralen we dat uit naar anderen, en dit kan leiden tot positievere reacties en interacties. Bijvoorbeeld, als je tijdens een spannende sollicitatiegesprek rechtop zit, oogcontact maakt en rustig spreekt, kom je over als iemand die zelfverzekerd en bekwaam is, wat je kansen op de baan kan vergroten.

En het mooie is, dat niet alleen anderen jou op een bepaalde manier gaan zien, maar dit ook direct weerslag heeft op hoe jij jezelf gaat zien. Het is een wisselwerking tussen actie-reactie.

In de bijbel staat een mooie quote die zegt: ‘Zoals een mens denkt, zo is hij’.
Dit zou betekenen dat we altijd te maken hebben met een never ending cirkel tussen hoe we denken, wat we voelen en wat we doen.
De zogeheten Think-Do-Feel cirkel. 

Wil jij je mindset veranderen maar weet je niet hoe?

Het allerbelangrijkste om je mindset echt aan te kunnen passen is om te starten met de manier waarop jij denkt OF je gaan gedragen naar de manier waarop je wilt leren denken. Heel simpel gezegd betekent dit: het trainen & aanpassen van je denken en een houding gaan aannemen, zelfs als je emoties nog niet meegaan. 

Kleine aanpassingen aan je lichaamstaal hebben grote impact op je gemoedstoestand

Amy Cuddy's beroemde onderzoek over 'power poses' toont aan dat zelfs tijdelijke en subtiele aanpassingen aan je lichaamshouding je gemoedstoestand en zelfvertrouwen kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld, als je jezelf in een "power pose" plaatst, zoals handen in de lucht steken of op de rand van een tafel leunen met je borst vooruit, kun je jezelf daadwerkelijk zelfverzekerder gaan voelen, zelfs als je dat oorspronkelijk niet was.

Wanneer je jezelf in een krachtige en open lichaamshouding plaatst, kan dit je testosteronspiegel verhogen (het zelfvertrouwenshormoon) en je cortisolspiegel verlagen (het stresshormoon). Hierdoor voel je je mentaal sterker en minder gestrest. Deze kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken in hoe je jezelf ziet en hoe je je voelt.

Bijvoorbeeld, stel je voor dat je je voorbereidt op een belangrijke presentatie. Als je nerveus bent, kun je bewust een 'power pose' aannemen, zoals met je handen op je heupen staan en je borst naar voren duwen. Dit kan je een gevoel van zelfverzekerdheid geven en je helpen om de spanning te verminderen voordat je begint te spreken.

Deze basisbeginselen van Amy Cuddy benadrukken hoe krachtig lichaamstaal is in zowel hoe anderen ons zien als hoe we onszelf zien en voelen. Door bewust te zijn van onze lichaamstaal en kleine aanpassingen te maken, kunnen we onze gemoedstoestand en zelfvertrouwen positief beïnvloeden, wat kan leiden tot meer succes en welzijn in diverse situaties.

6 praktische tips om te starten met het aanpassen van je mindset

1. Neem tijd voor jezelf

Begin je dag met een paar minuten rust en stilte. Dit geeft je de gelegenheid om je gedachten te ordenen en je dag met een positieve mindset te beginnen.

2. Ademhalingsoefeningen

Diepe ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om stress te verminderen en je geest te kalmeren. Probeer in te ademen door je neus gedurende vier tellen, vast te houden gedurende vier tellen, en uit te ademen door je mond gedurende vier tellen.

3. Positieve affirmaties

Herhaal positieve affirmaties voor jezelf, zoals "Ik ben sterk" of "Ik kan dit aan." Deze herinneringen aan je eigen kracht kunnen je zelfvertrouwen vergroten.

4. Visualisatie

Stel jezelf voor in een situatie waarin je succesvol bent en je vol vertrouwen voelt. Deze vorm van mentale repetitie kan je helpen om je mindset te verschuiven naar een positieve en zelfverzekerde staat.

5. Dankbaarheidsdagboek

Houd een dagboek bij waarin je dagelijks drie dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent. Dit kan je helpen om je te concentreren op positieve aspecten van je leven, zelfs te midden van stressvolle situaties.

6. Lichaamsbeweging
Neem de tijd voor lichaamsbeweging, zelfs als het maar een korte wandeling is. Fysieke activiteit kan je humeur verbeteren en stress verminderen.

Loop jij al te lang rond met stress of burn-out?

Als je merkt dat je worstelt met stress en burn-out en hulp nodig hebt bij het aanpassen van je mindset, ben je bij ons aan het juiste adres. Bij Renewed Life Coaching zijn we gespecialiseerd in het begeleiden van mensen zoals jij bij het herwinnen van balans en welzijn in hun leven. Onze stress- en burn-out coaching helpt je om je krachtigste zelf te worden en je leven te transformeren.

Stress & Burn-out Coaching

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie en om te ontdekken hoe we je kunnen ondersteunen op je reis naar herstel en vernieuwing. Samen kunnen we de kracht van je mindset ontketenen en de weg effenen naar een leven dat vrij is van stress en burn-out.

RENEWED LIFE COACHING - STRESS & BURN OUT

Renewed Life Coaching Esther Ruijgrok

Je mag ons altijd vrijblijvend contacten!

Kantoor Renewed Life Coaching
Strandwal 75, 2241 MJ Wassenaar
Praktijk Renewed Life Coaching
Boerhaavestraat 54, 2215 EW Voorhout
Telefoonnummer
06 – 47 84 86 56
Volg mij op:
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie
Copyright© Renewed Life Coaching | Website door Click Active Internet en Media
crossmenu