Je hoort tegenwoordig steeds meer mensen praten over verminderde vruchtbaarheid.
En er lijken ook steeds meer mensen te worstelen met hun vruchtbaarheid.
Hoe kan dit?
Momenteel zeggen de statistieken dat 1 op de 6 stellen, worstelen met infertiliteit of subfertiliteit. Dat is een schokkend hoog aantal.
Hierdoor ontwikkelen vooral vrouwen een angst voor onvruchtbaarheid. Maar is dit terecht?
En wat kan je doen om deze angst weg te nemen?
Kennis is macht, zeggen ze. Laten we daarom starten met de verschillende redenen waarom je verminderd vruchtbaar kan zijn. Met deze kennis kan jij actief actie ondernemen met betrekking tot jouw vruchtbaarheid.
Lifestyle:
Eén van de belangrijkste oorzaken van verminderde vruchtbaarheid zijn de omgevings- en levensstijl factoren. Denk bijvoorbeeld aan: over-of ondergewicht, overdreven alcoholgebruik, roken, hoge cafeïne-inname, drugs of te weinig of extreme lichamelijke beweging. Al deze factoren hebben een negatieve impact op de vruchtbaarheid, maar ook op het zwangerschapsverloop.
Maar denk bijvoorbeeld ook aan alle toegevoegde hormonen, suikers en E-nummers in ons eten-en-drinkwaren. We zijn ons niet genoeg bewust hoeveel effect dit heeft op onze eigen hormoonhuishouding.
Stress heeft ook effect op de vruchtbaarheid van de vrouw. Extreem hoge stressniveaus kunnen bij de vrouw het hormoonniveau wijzigen en zo een onregelmatige eisprong of krampen ter hoogte van de eileiders veroorzaken, wat in beide gevallen tot verminderde vruchtbaarheid kan leiden.
Leeftijd:
Een andere belangrijke oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw is haar leeftijd. Al vanaf het 30e jaar wordt de kans op zwangerschap bij vrouwen langzaam minder. Na het 35e levensjaar neemt de kans snel af en boven de 40 jaar is de kans op zwangerschap nog maar enkele procenten.
Maar verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw kan door heel veel verschillende factoren veroorzaakt worden.
Lichamelijke afwijkingen of genetische factoren:
Dit gebeurt niet veel maar er kan natuurlijk iets aan de hand zijn met je baarmoeder(hals), eierstokken of eileiders. Je kan met een lichamelijk onderzoek (bij de gynaecoloog of fertiliteitsarts) laten checken of dit allemaal in orde is.
Hormonen
Soms is er een hormonaal disbalans. Door middel van bloedtesten kom jij er snel achter of daar wellicht wat uitdagingen zijn en wat je er precies voor kan doen.
Als een man verminderd vruchtbaar is, betekent dit meestal dat er een probleem is met zijn zaadcellen. Mannen zijn bijna nooit helemaal onvruchtbaar, maar zijn minder vruchtbaar (subfertiliteit). Bij ongeveer 30% van de paren die niet zwanger worden, komt dat door een verminderde vruchtbaarheid van de man.
Lifestyle:
Net zoals bij de vrouw, heeft de levensstijl veel invloed op de vruchtbaarheid van de man.
Denk hierbij ook aan: over-of ondergewicht, overdreven alcoholgebruik, roken, hoge cafeïne-inname, drugs of te weinig, extreme lichamelijke beweging of stress.
Er gaan veel geruchten de ronde dat anticonceptiemiddelen veel effect kan hebben op je vruchtbaarheid en misschien zelf onvruchtbaarheid kan veroorzaken. Hoewel ik daar zelf geen uitspraak over durf te doen, weten we wel dat anticonceptie middelen ervoor kunnen zorgen dat het een aantal maanden kan duren voordat je hormoonhuishouding weer op orde is. Het heeft dus wel degelijk effect op je lichaam. Verstandig dus op op tijd te stoppen met anticonceptie als je een kinderwens hebt. Of om na te denken over andere opties dan de pil.
Je kunt actief stappen ondernemen om te onderzoeken of je gezond en vruchtbaar bent.
- Verminder stressfactoren
Ben jij je bewust dat je misschien teveel stressprikkels hebt in je leven? Leer dan ontspannen!
- Beweeg, maar met mate
Het is goed voor je baarmoeder en/of de zaadcellen om lichamelijke beweging te hebben. Je lichaam heeft beweging nodig om gezond te blijven. Zorg voor een dagelijkse wandeling, of zorg ervoor dat je met regelmaat even naar de sportschool gaat. Vindt daar een goed balans in, want extreem sporten kan weer ongunstig zijn in verband met de stressprikkels. Denk dus vooral aan rustig: wandelen, suppen, fietsen, yoga etc.
- Leer jezelf een gezonde levensstijl aan
Leer balans te vinden in je algehele levensstijl. Zorg voor voldoende slaap, een vast ritme en ontspanning.
- Gezond dieet aanhouden
Wat neem jij tot je? Hoeveel frisdrank, koffie, alcohol drink jij? Hoe vaak eet jij fastfood?
Limiteer toegevoegde suikers, toegevoegde hormonen en E-nummers. Zorg dat je hier balans in vindt, want je wilt natuurlijk ook lekker genieten.
Probeer niks in extreme te doen. Een simpele keus om tijdens de werkweek geen frisdrank te drinken maakt al verschil bijvoorbeeld.
Via de huisarts kan je een doorverwijzing vragen voor een gynaecoloog. Door middel van een inwendige echo en wat bloedonderzoeken weet jij direct hoe je ervoor staat.
Je ergens zorgen over maken waar je nog geen grip op hebt heeft helemaal geen zin. Zet je angst om in actie. Door actief aan de slag te gaan met wat stappen krijg jij meer zekerheid op de toekomst.
Nee, niet altijd krijg je de antwoorden die je had gehoopt. Misschien ben jij één van 6 die verminderd vruchtbaar is. En dat is ontzettend pijnlijk. Maar dat is zeker nog niet het einde!
Ook ik ken de pijn van onvruchtbaarheid. Na 13 jaar onverklaarbare onvruchtbaarheid ken ik alle angsten en onzekerheid met betrekking tot fertiliteit maar al te goed.
Omdat ik als geen ander weet welke uitdagingen je tegen kan komen in een fertiliteitstraject heb ik een coaching traject ontwikkelt om jou goed te kunnen begeleiden en ondersteunen in jouw fertiliteitstraject.
Zo hoef jij het niet meer alleen uit te zoeken en heb je externe hulp die je graag ondersteunt naar geestelijke gezondheid en een hoopvolle toekomst.
Neem nu contact op met onze Fertiliteitstraject-Coach, Esther Ruijgrok.