Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie WHITE
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie

De start van een IVF behandeling

Auteur: Esther Ruijgrok 
Datum: 01/10/2022

Wanneer het zwanger worden maar niet wilt lukken

Wanneer een natuurlijke zwangerschap uitblijft zijn IVF en ICSI veel gebruikte methoden waar mensen voor kiezen om toch zwanger te kunnen raken.
Ongeveer 2% van de Nederlandse baby’s zijn geboren na een IVF- of ICSI-behandeling.

Wat houdt een IVF behandeling precies in?

Bij In Vitro Fertilisatie (IVF) en Intracytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI) proberen ze buiten het lichaam een eicel te bevruchten met een zaadcel. Als dat lukt, plaatsen ze de bevruchte eicel (het embryo) terug in de baarmoeder. Deze beiden behandelingen worden vaak kortweg een 'IVF behandeling' genoemd.

Duur van een IVF behandeling

Een IVF behandeling duurt in totaal, inclusief voor- en nabehandeling, zo’n twee maanden. Maar niet altijd ben je na één poging zwanger. In dat geval kun je nog meerdere pogingen doen om zwanger te raken met behulp van IVF. Tussen de IVF-pogingen moet minstens één maand zitten. Hierdoor kan het totale proces om zwanger te worden lang duren.

De start van je IVF behandeling

Na wat onderzoeken en gesprekken met de artsen komen jullie tot het besluit dat enkel IVF of ICSI behandelingen jullie een (grotere) kans zal geven op een zwangerschap.
Tijdens dit proces wordt je nauw gemonitord door de artsen.
Zodra de vrouw ongesteld wordt neemt ze contact op met haar artsen en wordt direct een eerste afspraak gemaakt + medicatie besteld waarmee de vrouw aan de slag zal moeten gaan. 

Hormooninjecties

In een normale cyclus van de vrouw rijpt er slechts één eicel. Als het zwanger worden niet wilt lukken op een natuurlijke manier krijg je tijdens een IVF behandeling extra hormonen ‘toegediend’ om de eierstokken te stimuleren. Dit doe je door middel van hormoon-prikken die je zelf kan zetten (in je buik). Je krijgt je medicatie dus mee naar huis.
Er rijpen op die manier ongeveer 5 tot 10 eicellen per behandeling. De rijping van de eicellen wordt in de gaten gehouden door regelmatig een vaginale echo te maken. Op deze manier weet je wanneer de eicellen klaar zijn met rijpen. Ook wordt een eventuele overstimulatie van de eierstokken in de gaten gehouden, dan worden de medicijnen vaak wat aangepast of wordt de behandeling even uitgesteld. 

De punctie

Wanneer de eicellen gerijpt zijn zullen deze door middel van een punctie worden weggezogen. Bij een punctie wordt een holle naald door de wand van de vagina gestoken. Vervolgens worden vanuit de eierstokken de gerijpte eicellen weggezogen. Een punctie kan pijn doen, daarom krijg je hiervoor een plaatselijke verdoving.

Punctie en terugplaatsing - IVF

De bevruchting

De man levert zaadcellen in bij het laboratorium van het ziekenhuis of centrum. Hiervan worden de goede zaadjes samengebracht met de eicel (IVF) of wordt er 1 sterke zaadcel geïnjecteerd in een eicel (ICSI). Wanneer de spermacel en de eicel versmelten tot een embryo is er een succesvolle bevruchting tot stand gekomen

De terugplaatsing van het embryo

Wanneer er een goede versmelting tussen zaadcel en eicel heeft plaatsgevonden plaatst de gynaecoloog enkele dagen later één embryo terug.
Deze embryo wordt in de baarmoeder geplaatst. In de baarmoeder moet het embryo vervolgens gaan innestelen. De kans hierop is zo’n 25 tot 30% per IVF-poging, afhankelijk van de leeftijd van de vrouw en de kwaliteit van het embryo. 

Begeleiding tijdens jouw IVF behandeling

Ondanks dat kennis over een IVF behandeling ontzettend fijn is om op voorhand te krijgen, is het ook heel verstandig na te denken over externe begeleiding tijdens jouw fertiliteitstraject. 

Het is namelijk niet niks wat je als stel te wachten staat.
Er wordt lichamelijk maar vooral ook emotioneel heel veel van je gevraagd.
Om ervoor te kunnen zorgen dat je emotioneel gezond het traject kunt bewandelen is het verstandig om een fertiliteitstraject-coach in te schakelen.

Niet elk ziekenhuis of centrum is gericht op de emotionele begeleiding tijdens de IVF behandeling. Ze zijn vooral gefocust op wat er in je lichaam gebeurt en hoe je zo goed en snel mogelijk zwanger zou kunnen raken. Als koppel heb je eigenlijk al een valse start. Maanden al dan niet jaren verlangen jullie er al naar om een kindje te kunnen krijgen. Aan de start van je fertiliteitstraject sta je, op emotioneel vlak, vaak al met 2-0 achter. Dat is natuurlijk geen fijne start!
Het is daarom heel belangrijk om begeleiding te krijgen bij de emotionele verwerking tijdens jullie fertiliteitstraject.

Een fertiliteitstraject-coach is er om jou/jullie te monitoren en ondersteunen. Deze coach heeft jullie emotionele gezondheid voor ogen en biedt begeleiding bij al jullie gevoelens en emoties rondom jullie fertiliteitstraject. Daarnaast helpt een fertiliteitstraject-coach jullie om persoonlijke grenzen bespreekbaar te maken en deze te bewaken. En kan de coach je helpen bij de verwerking van alle praktische informatie die een arts je vertelt.
Ook kan een IVF traject zijn weerslag hebben op jullie relatie en seksleven.
Hoe fijn is het, dat er een coach tijdens dit traject beschikbaar is, die jullie geluk voor ogen houdt en die begeleiding en ondersteuning kan bieden tijdens dit proces.

Esther Ruijgrok Renewed life coaching

Leer Coach & Counselor Esther Ruijgrok, kennen!

Na 13 jaar onverklaarbare onvruchtbaarheid, weet coach & counselor Esther als geen ander wat het is om door een fertiliteitstraject heen te gaan. Bijna alles heeft zij wel gezien en meegemaakt in het ziekenhuis en fertiliteitscentra. Zij begrijpt als geen ander waar jullie doorheen (zullen) gaan of zijn gegaan.
Omdat zij jaren geleden zelf emotionele begeleiding mistte rondom haar IVF behandelingen ontstond voor haar een droom deze stellen te helpen en te ondersteunen.
Na het afronden van haar opleiding tot Coach & Counselor (met NRTO-keurmerk en CRKBO geregistreerd) is ze vol passie gestart met haar coaching praktijk: Renewed Life Coaching.

Heb jij behoefte aan begeleiding voor, tijdens of na jouw fertiliteitstraject, neem dan contact op met Esther! Zij staat jullie graag bij. 

Je mag ons altijd vrijblijvend contacten!

Kantoor Renewed Life Coaching
Strandwal 75, 2241 MJ Wassenaar
Praktijk Renewed Life Coaching
Boerhaavestraat 54, 2215 EW Voorhout
Telefoonnummer
06 – 47 84 86 56
Volg mij op:
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie
Copyright© Renewed Life Coaching | Website door Click Active Internet en Media
crossmenu