Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie WHITE
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie

Tijd voor jezelf vrijmaken - 5 tips

Auteur: Esther Ruijgrok 
Datum: 03/05/2022

Geen tijd of geen prioriteit?

'Ik heb het te druk om voor mijzelf te zorgen!'

Kom jij ook altijd tijd tekort voor alles wat je wilt en moet doen?
Staat voor jezelf zorgen al heel lang op jouw to do? Maar lijken de dagelijkse verantwoordelijkheden je altijd maar weer bezig te houden en blijf je het voor jezelf zorgen maar uitstellen?
Herken jij de excuses: Ik ben zó druk, ik kom er gewoon niet aan toe hoor!
Met enorme begrijpelijke redenen als: ‘de kinderen hebben me nodig’ of ‘die ander is belangrijker’ en ‘tja, deze verantwoordelijkheid is nu eenmaal even belangrijker dan mijn eigen emotionele en lichamelijke gezondheid’. 

Vindt jij jezelf belangrijk genoeg om tijd voor vrij te maken?

Onze maatschappij is ingericht op snel, snel, snel en prikkels, prikkels, prikkels. En als het niet snel genoeg gaat voelen we ons al gauw minderwaardig, nutteloos of zeggen we dat we ons vervelen.
We stoppen onze dagen zo ontzettend vol om en zijn ons niet meer bewust wat er zich intern afspeelt.

Gevolg? Heel veel ongelukkige volwassenen die zich eigenlijk slachtoffer voelen van alles wat ze overkomt. Want ja, aan die drukte, wat kunnen we er aan doen?
'Hello oververmoeidheid, hello burn-out en hello vulkaan aan onverwerkte emoties en ervaringen'.

Ik vraag mijn cliënten wel eens: Heb je écht geen tijd of is het gewoon geen prioriteit?
Deze vraag maakt ze veelal stil. Vaak kijken ze me vertwijfeld aan en komen ze tot de conclusie dat ze zichzelf inderdaad misschien geen prioriteit geven en dus geen tijd vrijmaken.

Ik ben het waard om emotioneel gezond te zijn

Wist je dat de meest gelukkige mensen prioriteit geven aan hun persoonlijke emotionele staat?
Dit is eigenlijk ook helemaal niet gek, want alles wat jij aandacht geeft groeit!

Wat jij aandacht geeft, groeit!

wat jij aandacht geeft groeit

Soms zit het antwoord en de oplossing dichterbij dan je denkt.

Met deze 5 tips probeer ik je op weg te helpen om van een slachtoffer van drukte naar winnaar in drukte te gaan:

1. Als jij je ervoor kiest om emotioneel gezond worden, volgen daaraan gekoppeld ook je lichaam en functioneren

Dit betekent dus dat als jij voor jezelf gaat zorgen, je emotioneel bewust wordt van wat er inwendig gebeurt: wat je voelt, ervaart en wilt zorgt dit automatisch dat je lichaam hierop gaat reageren. De rust waar je zo naar verlangt komt stapje voor stapje dichterbij! Alleen dit al is meer dan genoeg reden om tijd vrij te gaan maken voor jouw emotionele gezondheid.

Zoals een mens denkt, zo is hij. (quote vanuit de bijbel) Dit zou dus betekenen dat hoe jij denkt je ook zo wordt. Dus, als jij negatief denkt over jezelf, collega of situatie je lichaam hierop gaat reageren en gaat handelen. Maar dit werkt dus ook de andere kant op: Als jij jezelf belangrijk genoeg vindt om emotioneel gezond te worden, je lichaam langzaamaan herstelt van enorm veel stressprikkels en je opnieuw energie kunt krijgen.

Check hieronder een filmpje over hoe onze hersenen werken en hoe belangrijk ons denken is:

2. Er is wel tijd, namelijk 24 uur per dag

Laat je niet gek maken door al je to do’s. Elke dag heeft 24 uur en jij hebt zelf het recht gekregen om deze in te vullen. Dit betekent dat jij dus de keus hebt om te kiezen.
Kies jij voor jezelf? Kies jij voor gezondheid? 

Plan je dag slim in. Bijvoorbeeld: Pak eens de fiets richting werk? Dit geeft je zeker een aantal minuten (dan wel langer) de tijd om eens lekker in beweging te zijn en te reflecteren op jouw binnenste. Daarnaast wordt je niet getriggerd door de nodige snelle reacties in de auto. Je kunt misschien zelfs eens om je heen kijken en alles op je in laten dalen. Die mooie wolken of natuur of stad.
Of dat ene uurtje coaching, omdat je zo ontzettend behoefte hebt om eens te praten over alles wat je intern dwars zit. Dat ene uurtje kan je leven positief veranderen!

3. Jij hebt een keuze

Denk je eens in, dat alles en iedereen even een momentje wegvalt. Je hebt geen verantwoordelijkheden, baan, je hoeft even helemaal niks.  Wat zou jij dan nu nodig hebben? Waar schreeuwt je ziel naar?

Jij hebt een keus. Je bent geen slachtoffer van de omstandigheden. Nee, jij hebt een stel slimme hersenen gekregen die zelf kunnen kiezen hoe ze denken, wat ze denken, en hoe ze hierop reageren.

‘Ja’ zeg je, ‘dat is makkelijk praten, maar ieder vrij uurtje ben ik op mijn kinderen aan het letten’.
Begrijpelijk, maar wat denk je van een uurtje oppas inhuren zodat jij weer een gezonde ouder kan worden? Die investering is niet alleen alles waard voor jezelf, maar ook je partner en kids gaan daar veel plezier en gezondheid uit halen! En je wilt toch niks liever voor je kinderen? Een blije, emotioneel gezonde ouder in plaats van een ouder die uitgeput, gefrustreerd, gehaast en leeg is?

4. Je kunt pas voor een ander zorgen als je voor jezelf zorgt

Ze zeggen wel eens dat je niet kunt weggeven wat je niet in bezit hebt. Simpel gezegd: als jij niet (genoeg) van jezelf houdt om voor jezelf te gaan zorgen straal je dit uit naar de mensen om je heen. Je kunt dan nog zoveel van andere mensen houden, maar échte liefde blijft uit.
Je zult leeglopen. Weet je waarom? Omdat je weer liefde terug nodig hebt om staande te blijven. (het ‘voor wat, hoort wat’ principe) En helaas, stellen mensen, collega’s, vrienden en kennissen ons altijd wel eens teleur, dus lopen we leeg en daarbij raken we ook nog eens gekwetst en gefrustreerd.

Als jij in de basis al genoeg liefde hebt voor jezelf en weet dat je geliefd bent, kun je weggeven wat je wilt en niet tekort komen. Niet tekort komen, wauw! Van jezelf leren houden klinkt ineens best wel aantrekkelijk toch?

5. Temidden van drukte kan je rust vinden

Oké, je hebt zeker ook gelijk. We hebben nu eenmaal verantwoordelijkheden. Je kunt niet zomaar voor alles weglopen. Zeker niet nee, dat lijkt me inderdaad ook helemaal niet emotioneel gezond om te doen.

Maar als we de rust en tijd binnen onszelf zien te ontdekken, maakt het niet meer uit in welke situatie je zit. Jij bent kalm van binnen. Wordt niet meer opgejaagd, heb geen intern monstertje meer die je doet haasten en rennen van de ene situatie naar de ander.

Je bent je bewust van jezelf, je behoeften en leert deze te ventileren. Hierdoor krop je niet meer op en blijft er ruimte en tijd om na te denken, goede afwegingen te maken en je tijd hierop in te delen.

Bij Renewed Life Coaching geloven we dat iedereen kan leren groeien vanuit jouw gekregen kracht. het lukt je om oude patronen los te laten en hierna doelgericht jouw leven vorm te geven!

Is het tijd voor jou om hier eens op in te zoomen? En emotioneel gezond te worden?
Vraag vrijblijvend intakegesprek aan via: https://www.renewedlifecoaching.nl/contact/ 
Je mag ons altijd vrijblijvend contacten!

Kantoor Renewed Life Coaching
Strandwal 75, 2241 MJ Wassenaar
Praktijk Renewed Life Coaching
Boerhaavestraat 54, 2215 EW Voorhout
Telefoonnummer
06 – 47 84 86 56
Volg mij op:
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie
Copyright© Renewed Life Coaching | Website door Click Active Internet en Media
crossmenu