Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie WHITE
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie

Hoe ga ik om met uitdagingen en problemen?

Auteur: Esther Ruijgrok 
Datum: 19/05/2022

Hoe ga jij om met uitdagingen en problemen in jouw persoonlijke leven of werk?

Publicatie: Esther Ruijgrok

Coping strategieën bij problemen en uitdagingen

Wist je dat iedereen zichzelf als kind strategieën heeft aangeleerd om te kunnen leven en overleven? Dit noemen we ook wel ‘het script’. Dit is als ware het het draaiboek waarvan wij besloten hebben die te volgen in ons leven. Want als kind werkte dit script naar behoren.  We ontvingen er in ieder geval door wat we nodig hadden. Resultaten zoals: beloning, aandacht, liefde, bevestiging, succes en gehoord worden.
Echter heeft een draaiboek soms wat bijschaving, sturing en verandering nodig om de gewenste effecten te kunnen blijven behouden.

Bijvoorbeeld: Als kind hoorde jij je vader vaak zeggen: ‘ droog je tranen, wees een flinke jongen/meid’ en hij keek daarbij met een ernstige strenge blik naar jouw betraande gezicht. Als kind maakte jij een interpretatie van deze boodschap en jouw kinderlijke besluit was: ‘Als ik geen tranen laat zien en heel sterk ben, dan is papa trots op mij en houdt hij van mij’.
Nu, als volwassen persoon, bevindt je je ineens op een plek dat je al jaren niet meer hebt kunnen huilen, je een leidinggevende rol hebt binnen je werk en je keer op keer de klacht krijgt dat je wel erg streng, emotieloos en zakelijk overkomt. In jouw perspectief ben jij een sterke leider en bovendien een stabiele leider, (iets om trots op te zijn, toch?) maar je werknemers typeren je als: afstandelijk en koud. Dit resulteert in ongelukkige werknemers die verre van gemotiveerd zijn om met passie te werken voor het bedrijf.
Ineens krijg je geen trotse en liefdevolle woorden meer zoals vroeger, maar vooral kritiek vanuit je werknemers.  Je oude script lijkt niet meer te werken.

In onderstaande scriptcirkel zie je hoe jij een strategie ontwikkelt in je leven:

Durf jij je script te herzien?

Als jij te maken krijgt met uitdagingen en problemen triggert dit een automatische reactiepatroon binnenin ons. Je komt direct in actie en maakt een snel besluit in jouw vertrouwde overlevingsstrategie, ofwel, jouw script. Maar je strategie lijkt niet meer te werken zoals voorheen. 
Wat gaat er fout? Dit heeft zich toch eerder wel bewezen? Het probleem zal vast aan de ander liggen, toch?

Jij kan je script herzien!

Soms vergeten we dat we als volwassenen ontzettend veel kracht, inzicht en wijsheid hebben gekregen om te blijven groeien. We hoeven niet maar eenmalig als jong kind een keus te maken en ons voor altijd aan dit draaiboek te houden. We kunnen kiezen en blijven groeien.
Probeer eens een nieuwe strategie, een nieuwe coping om te dealen met jouw uitdagingen en problemen. Wie weet ontwikkel je een nieuwe en succesvolle strategie? of misschien leer jij meerdere strategieën in te zetten in verschillende situaties?
Wie wil er nou niet succesvol zijn te midden van uitdagingen en problemen? 

Het begint bij bewustwording

Vaak zijn we ons niet bewust van onze levensscript. We weten ons wel ongemakkelijk te voelen bij uitdagingen en problemen en hebben ook wat opborrelende gevoelens maar geven we geen aandacht aan ‘waar komen deze gevoelens vandaan?’, ‘wat gebeurt er nu eigenlijk met me?’, ‘waarom reageer ik zo?’, 'waarom reageert mijn omgeving zo op mij?' Als resultaat van deze uitblijvende persoonlijke bewustwording moet onze omgeving het veelal afzien in onze uitbarstingen, die nogal eens kunnen lijken op die lieve kleine peuter die middenin het gangpad van de supermarkt het op een krijsen zet, gaat liggen, en met zijn vuisten op de grond gaat slaan, niet in staat om tot een oplossing te komen.

Wat is jouw persoonlijke coping strategie?

Laat ik een aantal coping mechanismen met je delen:

1. Actief aanpakken
Deze persoon gaat geen problemen uit de weg. Beter gezegd, ‘direct oppakken en aanpakken, want anders kom je er niet!’  Dit kan natuurlijk zowel een positief als negatief effect geven. Je durft de confrontatie aan te gaan en niemand zal in jouw weg staan om dit appeltje even te schillen. Je bereikt er super veel mee, maar hierdoor kan je soms ook je omgeving vergeten. Niet iedereen lukt het om in jouw sneltrein aan oplossingen te stappen. Deze strategie kan dus heel eenzaam en een zware verantwoording met zich meedragen. Jij bent de aanvoerder, maar is er nog wel een team? Of hebben ze geen kans gehad om mee in te praten en denken in jouw geniale oplossingen?

2. Vermijden
Problemen? Uitdagingen? Zijn die er dan? Elke mogelijkheid waar het probleem kan worden aangekaart ga jij uit de weg. Je blijft misschien wel die gezellige persoon waar iedereen een lekker bakkie mee kan drinken, maar échte doelgerichte confrontatie met je problemen ga je niet aan. Deze wordt subtiel vermeden en gemeden. Zo kunnen de problemen en uitdagingen opstapelen en grotere problemen veroorzaken. Voordeel, je blijft super gezellig om een bakkie mee te drinken!

3. Palliatieve reactie
Jezelf afleiden! Dat is het antwoord. Als je je maar richt op andere leuke dingen dan wordt je niet continue met dat probleem geconfronteerd. Afleiding is fantastisch! Op dat andere vlak ben je namelijk wel succesvol en dat voelt hartstikke goed! Je plant je week lekker vol met allemaal andere zaken en aan het einde van de avond drink je nog een lekker drankje voor het slapengaan. Zo heb jij geen tijd om na te denken over dat probleem of die pijn. Soms geeft dit ook een positief effect, want je kunt nou eenmaal niet elk probleem oplossen. Maar pas op, want verslavingen liggen voor deze mensen veelal op de loer.

5. Depressief reactiepatroon
Dit zijn de piekeraars. De mensen die overdenken, blijven denken en niet stoppen met denken. Die net zo lang nadenken totdat hun hersenen nog net niet uit elkaar ploffen.
Hele gesprekken kunnen ze opnieuw afspelen in hun gedachten. En dit keer weten ze precies wat ze moeten en willen zeggen om het probleem te kunnen voorkomen! Maar ook de gevoelens en gedachten die we hadden tijdens het probleem blijven we maar herbeleven en voelen. Durven we de confrontatie van het probleem aan te gaan? Zeker! Maar eerst nog eens goed nadenken en herbeleven en nog een beetje nadenken voordat we in actie komen.

4. Positieve gedachten
Deze mensen zijn fantastisch, want hun probleem is láng niet zo erg als de problemen die de buurman momenteel ervaart. Het probleem stelt ineens niet meer zoveel voor, want er zijn mensen die het nog veel zwaarder hebben.  Dus dat probleempje, ach, het zal je wat. ‘Laat ik maar eerst voor mijn buurman gaan zorgen, dan zien we wel weer verder’. Dit zijn mensen die het lang kunnen volhouden en dus een lange adem hebben, maar de valkuil is dat er te laat wordt gewerkt aan hun persoonlijke problemen en dit lichamelijke en relationele problemen met zich mee kan brengen. 

5. Expressie van emoties
'BAH! Dit probleem is zo ontzettend vervelend en iedereen mag erover horen, ja!?'
Deze personen barsten uit hun voegen en reageren emotioneel sterk in emoties zoals: boosheid, onbegrip, woede en gebruiken hiervoor sterke woorden en expressie. Iedereen zal het eens horen hoe ontzettend zwaar ze het hebben! Voordeel, je geeft ruimte aan je emoties wat er weer voor zorgt dat je deze goed zou kunnen verwerken. Dus een deel van het probleem pak jij al op. Dat is stap 1! Bewustwording van wat er intern met je gebeurt en of er eventueel andere coping strategieën effectiever zou kunnen werken voor jou is stap 2.


6. Sociale steun zoeken
Dient er een probleem zich aan, hebben we gelukkig onze vrienden en familie nog. Jij weet dat je het niet alleen hoeft op te lossen. Voordeel: Je blijft niet alleen lopen met je probleem en krijgt steun van de mensen om je heen. Nadeel: Je bent vaak afhankelijk van externe hulp. Als mensen er even niet voor jou kunnen zijn, ben je verloren en voel je je in de steek gelaten.

Bekijk volgend TED-filmpje eens van Joseph Lewis. Hij neemt je mee in zijn persoonlijke verhaal en zijn gekozen coping strategie.

COACHING helpt bij bewustwording en begeleidt bij het inzetten van nieuwe coping strategieën

Wil jij leren omgaan met uitdagingen en problemen? Je bewust worden van jouw persoonlijke coping?
Welke coping strategie is nog wel effectief in jouw leven? Welke nieuwe coping zou je willen toepassen?
Neem contact op met onze coach: Esther Ruijgrok, renewedlifecoaching.nl
Tijdens een eerste intakegesprek vertelt ze je graag meer over alle coaching mogelijkheden binnen ons praktijk: Renewed Life Coaching

Je mag ons altijd vrijblijvend contacten!

Kantoor Renewed Life Coaching
Strandwal 75, 2241 MJ Wassenaar
Praktijk Renewed Life Coaching
Boerhaavestraat 54, 2215 EW Voorhout
Telefoonnummer
06 – 47 84 86 56
Volg mij op:
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie
Copyright© Renewed Life Coaching | Website door Click Active Internet en Media
crossmenu