Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie WHITE
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie

Hoe krijg ik controle over mijn gedachten?

Auteur: Esther Ruijgrok 
Datum: 21/06/2022

De kracht van je gedachten

Wist je dat je leven de richting op gaat van je gedachten?
Dit zou betekenen dat je leven grotendeels bepaald wordt door wat jij denkt! 

Ben jij je bewust van je gedachten?

Sta jij wel eens stil bij wat je denkt? Of komen jouw gedachten wanneer ze komen en lijk je daar helemaal geen grip op te hebben?

Kan jouw dag soms ook helemaal bepaald worden door hoe je wakker bent geworden? Misschien ken je wel van die dagen dat je een beetje onrustig geslapen hebt, je je ogen opent en je direct denkt aan al die taken die je die dag moet uitvoeren. Met de slaap nog in je ogen stap je geïrriteerd uit je bed en voordat je het doorhebt ben je een halve dag nog steeds chagrijnig.

Denk je niet vast

Vaak lopen cliënten die ik in mijn praktijk mag ontmoeten veelal vast op dit punt:
de kracht van hun gedachten. Na een (vervelende) ervaring zijn er gedachten en gevoelens ontstaan die keer op keer getriggerd worden als ze met bepaalde situaties worden geconfronteerd.

Een voorbeeld:

Als startend ondernemer nam jij de sprong in het diepe. Je schreef je in bij de KvK en nam het besluit je dromen na te jagen. Vol met visie en enthousiasme ging jij de toekomst tegemoet. Met trots maakte je een Instagram-post met je KvK-mapje in handen. De reacties stroomden één voor één binnen. Naast wat leuke ontving je ook wat verrassende reacties als: ‘Ga jij ondernemen? In deze tijd?’ en ‘Jij ondernemen? haha je kan nog niet eens je huis op orde houden, haha grapje hoor!!’ en ‘Jeetje veel succes zeg, zelfstandig ondernemen is echt zwaar hoor’.

Na het zien van deze reacties begon je na te denken. ‘in deze tijd? hoezo? Wat is er mis aan deze tijd? En ja, inderdaad mijn huis is altijd een rotzooi, ik ben ook wat chaotisch, kan ik wel ondernemen? Kan ik zo’n verantwoordelijkheid wel aan?  En kan ik wel zo hard werken? Doe ik hier wel goed aan? Waar ben ik aan begonnen?  Deze gedachten blijven opkomen gedurende de week en deze gedachten geef je steeds meer aandacht. Terwijl je de eerste stappen probeert te maken in je nieuwe bedrijf blijven deze gedachten maar oppoppen. Je begint te piekeren, ligt er wakker van en denkt je steeds verder vast.
Na 6 maanden zwoegen en nadenken neem je een rigoureus besluit: Dit werkt inderdaad niet en je gooit je droom overboord. Dag eigen bedrijf.  Dag droom. Dag visie.

2 jaar later komt deze cliënt mijn praktijk binnen met: ‘Ik ben zó chaotisch, ik krijg niets voor elkaar en ik werk voor een bedrijf wat zo ontzettend doelloos is. Ik voel me ongelukkig, maar ja wat moet ik anders!? Ik kan niks anders in deze tijd! Wat moet ik nou?


Zonder het te beseffen hebben de gedachten zo diep wortel geschoten dat mijn cliënt zich niet bewust is hoe deze gedachten zijn ontstaan. Zijn hersenen hebben geregistreerd dat deze gedachten de waarheid zijn en tja, dan is dat het dan maar. 


Maar is dit wel zo?

Kan jij je gedachten aanpassen?
- Ja! dat kan jij! -

5 tips om je gedachten te trainen:

1. Pluis je gedachten eens uit.
Soms kloppen je gedachten niet bij de werkelijkheid.
Het onderzoeken en toetsen van je gedachten kan uitdagingen en zorgen wegnemen zodat je een realistischer beeld krijgt van jezelf, anderen, de toekomst en de wereld. 

Als het uitpluizen van je gedachten toch lastig blijkt, neem dan contact op met een coach of counselor. Deze kan je helpen je gedachten uit te pluizen zodat jouw problemen zullen verminderen.

2.  Neem 21 dagen om een nieuw gedachtepatronen te ontwikkelen.
Dr. Caroline Leaf is communicatie patholoog en cognitief neurowetenschapper met een Master en PhD in Communicatie Pathologie en een BSc Logopedie, gespecialiseerd in cognitieve en metacognitieve neuropsychologie. Sinds het begin van de jaren tachtig doet ze onderzoek naar de geest-hersenverbinding, de aard van geestelijke gezondheid en de vorming van geheugen. Ze was een van de eersten in haar vakgebied die onderzocht hoe de hersenen kunnen veranderen (neuroplasticiteit) met gerichte mind-input.

Zij heeft enorm veel onderzoek gedaan naar de werking van je gedachten en je hersenen. Zij verteld dat je een negatief gedachtepatroon binnen 21 dagen zou kunnen aanpassen naar een nieuw (positief) gedachtepatroon.

Dit betekent dat als jij 21 dagen lang, intensief aan de slag gaat met een positieve gedachte zoals bijvoorbeeld de gedachte: ‘Ik ben goed genoeg zoals ik ben’ en je hier actief aandacht aan geeft door dit bijvoorbeeld hardop tegen jezelf te vertellen in de spiegel en daarnaast gaat mediteren over deze gedachte, je hersenen automatisch een nieuw pad aanleggen.
Op die manier zullen de negatieve gedachtepatronen verdwijnen en zal er ruimte komen voor een nieuw gedachtepatroon! 

Bekijk hieronder een filmpje over neuroplasticiteit en hoeveel macht wij zelf hebben over onze gedachten!

3. Accepteer dat gevoel later volgt

We kunnen soms moeite hebben om onze gedachten aan te pakken omdat we het ‘nog niet voelen’. Begrijpelijk, maar het is belangrijk om je bewust te worden dat gevoel pas volgt het aanpassen van je gedachten.
Gevoel en emotie volgen pas nadat je iets bedacht hebt. Dit gaat soms in een fractie van een seconde. Des te belangrijker is het dus om je bewust te worden van wat jij denkt! 

‘Eerst zien dan geloven’ is een veel gebruikt spreekwoord. Echter werkt dit anders als het gaat om onze gedachten.

We moeten eerst leren iets te geloven door iets bewust te bedenken, voordat we iets gaan ervaren en zien in ons leven. Het spreekwoord zou dus eigen andersom mogen worden: ‘Eerst (be)denken, daarna ervaren’.

Dat voelt waarschijnlijk als de omgekeerde wereld, maar de praktijk leert ons anders. Kijk maar weer eens naar het filmpje bij punt 1. Je hoort iets kraken terwijl je in je bed ligt en daarna is er angst, ofwel een emotie. 

Train je gedachten, je gevoel gaat je op den duur volgen.

4. Focus je op waar je dankbaar voor bent

Soms helpt het om je gedachten te focussen op iets anders.

Het leven is uitdagend, iedereen heeft situaties die lastig zijn en ons zorgen kan geven. Ja, deze situaties verdienen ook onze aandacht. Maar door de focus van ons denken soms even te verleggen help je jouw hersenen om even tot rust te kunnen komen. Hierdoor hoef je je niet te verliezen in een negatief gedachtenpatroon en je kan jij je gedachten en emoties in balans houden.

Waar ben jij dankbaar voor? Wat heb jij wel? Wat maakt jou rijk in het leven?
Noteer dit eens voor jezelf en lees het hardop voor. Wat maakt dit in jou los? Welke gedachten en gevoelens heb je daarbij?

Start je dag in dankbaarheid en ga slapen in dankbaarheid. Help je hersenen om in een positief denkpatroon te blijven. 

5. Gedachten komen en gaan

Iedereen heeft wel eens van die bizarre gedachten. Bijvoorbeeld oppoppende gedachten als je op de snelweg rijdt en je ineens denkt: ‘als ik nu de berm in rijd dan..’ Direct schrik je van je gedachten en denk je, ‘heh? Waarom denk ik dat?’

Soms schrikken we van onze gedachten en kan ons denken een loopje met ons nemen.
Wees je dan goed bewust dat gedachten komen en gaan. Een gedachte heeft pas kracht als jij het aandacht geeft. Dat je iets denkt betekent niet dat dit direct een waarheid is.
Een gedachte, is maar een gedachte. 

‘Een gedachte heeft pas kracht als jij het aandacht geeft’ 

Wat geef jij kracht in je leven? Welke gedachten laat jij toe in je leven?

Denk je vrij en zoek de juiste hulp.

Soms zijn gedachtepatronen hardnekkig en zwaar. Ga niet de strijd in je eentje aan als dat zwaar of te verwarrend is. Als emoties de overtoom hebben en je jezelf niet meer vrij weet te denken zoek dan de juiste hulp.

Esther Ruijgrok, Coach & Counselor bij Renewed Life Coaching helpt je graag verder om samen met jou te kijken naar die diepgewortelde gedachten om hierna je gevoelens uit te pluizen en te gaan kijken naar nieuw strategieën, zodat je weer volledig in jouw kracht komt te staan en optimaal kan genieten van het leven. 

Je mag ons altijd vrijblijvend contacten!

Kantoor Renewed Life Coaching
Strandwal 75, 2241 MJ Wassenaar
Praktijk Renewed Life Coaching
Boerhaavestraat 54, 2215 EW Voorhout
Telefoonnummer
06 – 47 84 86 56
Volg mij op:
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie
Copyright© Renewed Life Coaching | Website door Click Active Internet en Media
crossmenu