Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie WHITE
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie

Hoe overleef ik de wachtweken tijdens mijn IUI of IVF behandeling?

Auteur: Esther Ruijgrok 
Datum: 15/03/2023

Een fertiliteitstraject is een enorme rollercoaster. Een rollercoaster voor je lichaam maar ook zeker je mentale gesteldheid. Van angst naar hoop, van opluchting naar enorme teleurstelling en alles ertussen. Het is een bijna onmenselijke taak om dit traject zonder kleerscheuren te kunnen doorlopen. Niet voor ieder persoon is er een positief resultaat na een jarenlang gevecht tegen onvruchtbaarheid of subfertiliteit. 

Het is dan ook meer dan logisch dat de persoon die een fertiliteitstraject doorloopt emotionele steun kan gebruiken.
Je kunt websites vol met ervaringen lezen. Denk bijvoorbeeld aan freya.nl of oudersvannu.nl. Het stikt van chats over de lichamelijke bijwerkingen en gevoelens. Allemaal zittend in dezelfde rollercoaster, zich met alle macht proberen vast te houden aan een stukje zekerheid en antwoorden.
Maar het komt altijd weer op hetzelfde neer. De lichamelijke kwaaltjes betekent ofwel dat je zwanger bent ofwel dat je menstruatie gaat aanbreken.

Toch blijft de zucht naar herkenning en duidelijkheid sterk aanwezig. En dat is natuurlijk helemaal logisch.
1. je staat vaak strak van de (kunstmatige) hormonen, 2. je bent nog niet eerder zo dichtbij een zwangerschap geweest 3. je wordt een periode intensief gemonitord en je bent hierdoor enorm bewust van wat er gebeurt in je lichaam en 4. iedereen heeft een vorm van controle nodig in zijn of haar leven, dus hoe meer we kunnen uitzoeken hoe meer rust dit kan geven.

Dit artikel is vooral gericht op het moment van AFWACHTEN. Want, na alle toeters en bellen van hormoon prikken, echo’s en de punctie, heeft de terugplaatsing van een embryo of cryo eindelijk plaatsgevonden en is het enkel nog afwachten geblazen tijdens je IVF traject.
(naast het zetten van evt. utrogestan of het injecteren van progesteron) 

MAAR hoe moet je nu in vredesnaam ‘gewoon’ wachten na een periode van enorme controle en check-ups?

 Lees snel onderstaande 3 tips voor wat duidelijkheid en overzicht tijdens jouw wachtweken!


do’s en don'ts tijdens jouw wachtweken in je IUI of IVF traject

1. Laat je niet gek maken

Om je een klein beetje te helpen overzicht te kunnen bewaren tijdens deze wachtweken hebben wij zoveel mogelijk de meest besproken bijwerkingen van de IVF ervaringsdeskundigen en hun hormonen voor je op een rijtje gezet:

Je bent zwanger!
OF
niet zwanger!
Kunstmatige cyclus (bijwerkingen)Natuurlijke cyclus (symptomen)
vermoeidheidvermoeidheidvermoeidheid
zeurende opgeblazen buikpijnzeurende opgeblazen buikkrampen
steekjes in eierstokken/banden of baarmoederstekend/zeurend of weeïg gevoel in baarmoeder en eierstokkenstekend/zeurend gevoel in baarmoeder en/of eierstokken
pijnlijke (opgezette) borstenpijnlijke (opgezette) borstenpijnlijke (opgezette) borsten
misselijkheidmisselijkheidgevoel dat menstruatie aanbreekt
gevoel dat menstruatie aanbreektgevoel dat de menstruatie aanbreektnog helemaal geen lichamelijke bijwerkingen
zichtbare blauwe aderen op borsten zichtbare blauwe aderen op borsten roze of bruine afscheiding of kleine bloeding tijdens periode van innesteling
warme/brandende baarmoederwarme/brandende baarmoedertoename witte afscheiding
toename witte afscheidingtoename witte afscheiding
weinig of nog helemaal geen lichamelijke bijwerkingenweinig lichamelijke bijwerkingen
roze of bruine afscheiding of kleine bloeding tijdens periode van innestelingroze of bruine afscheiding of kleine bloeding tijdens periode van innesteling
metaalsmaak in de mondmetaalsmaak in de mond
pijn/ blauwe plekken rondom injectieplek

Je kunt goed zien in dit overzicht, dat alle bijwerkingen zowel positief nieuws als negatief nieuws kan betekenen. Note: alle lichamelijke bijwerkingen verschilt enorm per persoon. De ene heeft ze allemaal, de ander voelt helemaal niets. Bij extreme klachten, neem dan direct contact op met je behandelend arts.

Dit overzicht kan je helpen om alles wat je voelt iets te relativeren en eventuele bezorgdheid en angst te parkeren. Omdat het monitoren en checken van al je symptomen en bijwerkingen helaas niet gaat helpen om duidelijkheid te krijgen. Het afnemen van een zwangerschapstest of bloedtest is het enige wat je uiteindelijk het antwoord gaat geven. En ja, dat is enorm frustrerend! 

2. Zoek steun

We noemde net al de online community voor mensen die een IUI of IVF traject doorlopen. Er is nog een grote emotionele eenzaamheid rondom een nog onvervulde kinderwens. Het aangaan van een fertiliteitstraject vraagt lichamelijk maar bovenal emotioneel heel veel van je.
Vooral Freya is een mooie organisatie die de mogelijkheid biedt om lotgenoten aan elkaar te verbinden. Dit kan je enorm helpen om te navigeren door al je emotionele gevoelens en hierdoor steun kunt ervaren.  Zoek lotgenoten zeker op als je je eenzaam voelt en steun en herkenning kunt gebruiken.

Wat enorm kan helpen is om op zoek te gaan naar mensen die hun IVF traject al achter de rug hebben. Er zijn veel ervaringsdeskundigen die hun pijn hebben weten om te zetten in dankbaar werk en hierdoor een enorme steun kunnen zijn voor anderen!
Neem eens een kijkje bij Renewed Life Coaching. Dit is een coaching praktijk wat zich specifiek richt op het begeleiden en ondersteunen van individuen en stellen die door een fertiliteitstraject gaan.
Hun coaches en counselors hebben zelf een persoonlijke ervaring gehad m.b.t. infertiliteit & vruchtbaarheidsproblemen en hebben precies dezelfde emoties en gevoelens gekend als waar jij nu middenin zit. Ze kennen de klappen van de zweep maar weten bovenal hoe jij de wachtweken kunt overleven! 

Of zoek een vertrouwenspersoon. Het kan fijn zijn om een vriend of vriendin te vragen je vertrouwenspersoon te zijn in deze periode. Iemand waarbij jij, ongefilterd, al je emoties kunt uiten. Je kunt de ander vragen om niet te komen met advies, maar enkel te luisteren en eventueel even een arm om je heen te slaan. Het uiten van je emoties kan jou ontzettend helpen om gezond door dit traject heen te komen. Een buddy waar je tegen kan zeuren, schreeuwen, huilen maar ook bij kunt lachen om alle gênante momenten.


Waarom is ondersteuning tijdens je fertiliteitstraject zo belangrijk?

3. Zorg voor een goed balans tussen ritme en ontspanning & fun

Tijdens de wachtweken is het soms zoeken naar een balans tussen ontspanning maar ook het aanhouden van een gezond ritme. Teveel rust betekent ook dat je veel kans hebt om te kunnen gaan piekeren over alles wat je ervaart en je hierdoor juist veel stress kunt gaan ervaren.
Maar teveel opgaan in je alledaagse werkzaamheden kan ook weer onrust opleveren. Vaak kosten alle extra hormonen al ontzettend veel energie. Zoek daarom een goed balans in het aanhouden van een gezond ritme en de mogelijkheid tot ontspanning en fun.

Laten we zeggen dat je ongeveer 2 weken in de wachttijd zit. Je kunt bijvoorbeeld een weekendje weg plannen en de dingen doen waar jij ontzettend blij van wordt. De rest van de week kan je dan weer lekker in je werkritme blijven en hier wat afleiding in vinden. Zo vind jij balans tussen ritme en ontspanning.

Of plan een heerlijk dagje weg met vrienden, ga een goede film kijken in de bioscoop. Het is soms even zoeken, want eerlijk is eerlijk, je emoties zullen er gewoon zijn. Schrik hier niet van. Voel wat je voelt en gun jezelf wat ontspanning en wat plezier. 


Hoe kan jij je grenzen bewaken tijdens je IVF traject?

Wil jij meer lezen over alles rondom IVF? Lees de publicaties van Esther Ruijgrok.
Zij schrijft veel over de ervaringen rondom infertiliteit en vruchtbaarheidsproblemen. Ben jij bang dat je onvruchtbaar bent? Of wil je graag praten over alle uitdagingen rondom jouw kinderwens?
Neem contact op met Renewed Life Coaching voor ondersteuning tijdens jouw fertiliteitstraject. 

Je mag ons altijd vrijblijvend contacten!

Kantoor Renewed Life Coaching
Strandwal 75, 2241 MJ Wassenaar
Praktijk Renewed Life Coaching
Boerhaavestraat 54, 2215 EW Voorhout
Telefoonnummer
06 – 47 84 86 56
Volg mij op:
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie
Copyright© Renewed Life Coaching | Website door Click Active Internet en Media
crossmenu