Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie WHITE
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie

Hoogsensitiviteit uitgelegd

Auteur: Esther Ruijgrok 
Datum: 17/01/2023

Hoogsensitiviteit in het kort

Hoogsensitiviteit (HSP) is een term die wordt gebruikt om iemand te beschrijven die gevoeliger is voor prikkels dan de gemiddelde persoon. Dit kan zich uiten in een grotere gevoeligheid voor geluiden, geuren, smaken, aanrakingen en visuele prikkels. HS kan ook gepaard gaan met een grotere emotionele gevoeligheid en een grotere behoefte aan rust en privacy. Hoogsensitiviteit wordt vaak geassocieerd met introversie, maar dit is niet altijd het geval. Hoogsensitieve mensen kunnen zowel introvert als extravert zijn.

Het brein van de HSP

Het brein van een hoogsensitief persoon functioneert op een andere manier dan het brein van iemand die niet hoogsensitief is. Er zijn verschillende studies die hebben aangetoond dat er verschillen zijn in de manier waarop het brein van een hoogsensitief persoon prikkels verwerkt.

Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam toonde aan dat de hersenen van hoogsensitieve personen meer activiteit vertonen in de amygdala, een gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor emotionele reacties. Dit suggereert dat hoogsensitieve personen sneller emotioneel geraakt worden door prikkels in hun omgeving.

Een andere studie uitgevoerd door de Universiteit van Tufts toonde aan dat hoogsensitieve personen meer activiteit vertonen in de primaire sensorische gebieden van de hersenen, zoals de somatosensory cortex. Dit suggereert dat hoogsensitieve personen gevoeliger zijn voor aanrakingen en andere fysieke prikkels.

Er is ook bewijs dat hoogsensitieve personen een grotere verbinding hebben tussen de linker- en rechter hemisfeer van de hersenen, wat kan bijdragen aan hun vermogen om meerdere prikkels tegelijkertijd te verwerken.

Er is een groot verschil tussen gevoeligheid en hoogsensitiviteit

Het is belangrijk om te benadrukken dat hoogsensitiviteit geen afwijking of aandoening is, maar een unieke eigenschap die iemand bezit. Maar 20% van de algehele bevolking heeft deze aangeboren biologische eigenschap. Er is een dus een groot verschil tussen gevoeligheid en hoogsensitiviteit. 

Leer de kenmerken van HSP kennen. Wil jij meer weten over wat het inhoudt om een hoogsensitief persoon te zijn? Lees dan snel volgend artikel en check of jij jezelf herkent in deze kenmerken.

Hoe ga ik om met mijn hoogsensitiviteit?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt omgaan met je hoogsensitiviteit. Hier zijn enkele tips die je kunt proberen:

  • Accepteer je hoogsensitiviteit: Het is belangrijk om te accepteren dat je hoogsensitief bent en dat dit een normale en unieke manier is waarop je de wereld waarneemt. Dit kan helpen om je minder schuldig of geïrriteerd te voelen over je gevoeligheid.
  • Leer je grenzen te kennen: Leer te herkennen wanneer je overprikkeld bent en pas hierop aan. Dit kan betekenen dat je tijd voor jezelf neemt, of dat je de ruimte verlaat waar je overprikkeld bent.
  • Neem de tijd voor rust: Hoogsensitieve personen hebben vaak meer rust nodig dan anderen. Probeer regelmatig tijd voor jezelf te nemen om te ontspannen en te herstellen van prikkels.
  • Oefen mindfulness: Mindfulness kan helpen om beter met stress om te gaan en om bewuster te zijn van je gedachten en gevoelens.
  • Vind een geschikte baan: Hoogsensitieve personen kunnen het beste functioneren in een rustige en controleerbare omgeving. Indien mogelijk, probeer een baan te vinden die bij je hoogsensitiviteit past.
  • Overleg met een therapeut of counselor: Sommige hoogsensitieve personen kunnen baat hebben bij professionele hulp. Overleg met een therapeut of counselor om te praten over hoe je met je hoogsensitiviteit omgaat.

Het is belangrijk om te benadrukken dat hoogsensitiviteit uniek is voor elke persoon en dat de manieren waarop iemand ermee omgaat ook uniek zijn. Wat voor de een werkt, hoeft niet voor een ander te werken. Experimenteer met verschillende methoden totdat je iets vindt wat bij jou past.

Neem eens contact op met een HSP-counselor

Hoe ga ik om met uitdagingen en problemen?

Je mag ons altijd vrijblijvend contacten!

Kantoor Renewed Life Coaching
Strandwal 75, 2241 MJ Wassenaar
Praktijk Renewed Life Coaching
Boerhaavestraat 54, 2215 EW Voorhout
Telefoonnummer
06 – 47 84 86 56
Volg mij op:
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie
Copyright© Renewed Life Coaching | Website door Click Active Internet en Media
crossmenu