Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie WHITE
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie

HSP - Sterk het nieuwe seizoen in

Auteur: Esther Ruijgrok 
Datum: 25/08/2022

Dit artikel is speciaal voor jou. Die prachtige hoogsensitieve persoon die intens van het leven en al zijn details kan genieten. Die HSP die uitziet naar nieuwe uitdagingen. Die HSP die droomt over zijn of haar nieuwe seizoenen. Die HSP die uren kan mijmeren en nadenken over wat komen gaat in het nieuwe seizoen en daar met verrukking en een lichte spanning naar uitkijkt.

Dit artikel geeft jou als HSP de juiste tips om het nieuwe seizoen goed en sterk te starten maar bovenal vol te houden.
Want één van de grote valkuilen van jou als HSP is dat je te hard van stapel loopt met alle nieuwigheid en prikkels en al je mooie dromen binnen 1 á 2 weken weer volledig uit elkaar spat als jouw lichaam STOP zegt. 

Ben ik een HSP? (High Sensitive Person)

Eindelijk vakantie!

Veel HSP zijn vaak creatievelingen. Je vindt ze in de muziek, kunst, film, eigenlijk in alle vormen van creativiteit. Het zijn de intense levensgenieters. Degene die helemaal op kunnen gaan in de schoonheid van deze wereld. De beste ideeën komen veelal van hoogsensitieve personen. Er zijn geen grenzen aan hun creativiteit en bovenal hebben ze vaak ook al een doordacht idee hoe ze hun creativiteit kunnen omzetten. Althans, de diepe boodschap van het idee zal vaak helder zijn. De weg ernaartoe wordt zeker over nagedacht en uitgewerkt, maar daar ligt direct ook de uitdaging. Ze overschatten vaak hun eigen energiepeil en de tijdsbesteding die ze werkelijk hebben. 

Tijdens een vakantie seizoen, geven we onszelf rust. Ons prachtige HSP lichaam komt langzaamaan tot rust en er komt weer ruimte voor creativiteit. Tijdens een zomerse wandeling borrelen de nieuwe ideeën op en je kunt stiekem niet wachten om het nieuwe seizoen sterk te starten want: ‘Dit keer gaat het echt lukken en ‘ohhh, deze ideeën zijn echt fantastisch’. 

Misschien heb je zelfs een plan van aanpak uitgewerkt, want je hebt wel een klein beetje zelfkennis. Je gaat snel over je grenzen, ‘maar dit keer!! Met dit plan, gaat het je echt lukken!’

Of toch niet?

Verfrist en enthousiast start je het nieuwe seizoen. Meerdere mensen en projecten doen weer appèl op je en nog geen 4 dagen na je vakantie stort je volledig in elkaar en verdorie, je hebt nog geen tijd gehad voor je nieuwe project! Hoe kan dit nou toch weer gebeuren?

Tips voor HSP om het seizoen sterk te starten

1.Balans opmaken van je verantwoordelijkheden

Veel HSP hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dit ontstaat omdat jij als HSP diepgaand dingen ervaart en ook diepe connecties kan maken met andere mensen. Jij zult vast herkennen dat je een ander goed aanvoelt en de nood ook vaak direct ziet. Omdat je hetzelfde voelt en ervaart waar de ander doorheen gaat kan dit ervoor zorgen dat jij je verantwoordelijk gaat voelen voor iets waar jij niet verantwoordelijk voor bent.

Bijvoorbeeld: Je gaat vol energie en plezier richting je werk. Je hebt zin om je collega’s weer te zien en even bij te kletsen over de zomer en vooral de nieuwe ideeën die jij hebt opgedaan voor een bepaald project. Je stapt het kantoor binnen en bent helemaal klaar voor een heerlijke dag. De eerste collega die je tegenkomt kijkt ernstig en je vraagt direct: ‘hee, goed je te zien, hoe is het?’ Je collega steekt direct van wal met een heel heftige thuissituatie en de uitdagingen rondom het werk. Je schrikt ervan en luistert aandachtig. Voor je het weet ben je zo’n 20 minuten verder en je heb je je bureau nog niet bereikt. De rest van de dag volgen meerdere gesprekken en roept je werkgever zich even bij zich.

Hij vertelt over een nieuw project die jij moet gaan leiden. Een project waar je eigenlijk helemaal geen affectie voor hebt, maar het ernstige gezicht van je werkgever zorgt ervoor dat je direct snapt dat dit een heel belangrijk project is voor het bedrijf en je ziet dat natuurlijk graag slagen. Je hersenen draaien overuren en de rest van de dag ben je een plan van aanpak aan het bedenken. Aan het eind van de dag kom je vermoeid thuis en denk je: ‘phoe, pittige dag, ik ga richting bed’. Voor je het weet ben je een aantal maanden verder en is je eigen bedachte project een vergeten kindje in de hoek van je gedachten. 

Maak de balans op van je verantwoordelijkheden

Als HSP is het heel belangrijk je te realiseren waar je wel en niet verantwoordelijk voor bent en je ook aan deze taken te houden. Ondanks dat je kracht zit het aanvoelen van andermans noden is het niet jouw taak deze altijd maar op te lossen.
Noteer voor jezelf waar jij verantwoordelijk voor bent.  Pak het lijstje erbij op het moment dat er externe verzoekjes op je worden gedaan.

En stel je daarbij de vragen:
- Ben ik hier verantwoordelijk voor?
- Wil ik hier verantwoordelijk voor zijn?

Door jezelf deze vragen te stellen kan dit je helpen prioriteiten te stellen. 

2. Prioriteiten stellen

‘Heb je geen tijd of geen is het geen prioriteit?’
Dit is een vraag die ik mijn cliënten in mijn praktijk vaak stel als het gaat over het najagen van je eigen verlangens en dromen. Veelal jagen we als HSP onze eigen dromen en verlangens niet na omdat we er geen prioriteit van maken.

Door voorafgaand een nieuwe seizoen in kaart te brengen wat jouw prioriteiten zijn kan dit je helpen keuzes te maken en je grenzen te bewaken.

Stel jezelf de volgende vragen:
- Wat vind ik belangrijk?
- Wat zou ik graag willen?

3. Leer je grenzen bewaken

Zodra jij helder in kaart hebt wat jouw verantwoordelijkheden en prioriteiten zijn heb je een heel duidelijk overzicht op waar jouw grenzen liggen.

Doordat je zo diepgaand leeft en ervaart komen onze persoonlijke grenzen soms onder het stof te liggen en bevind je jezelf vaker uitgeput en uitgeblust op de bank. Met hoofdpijn begin je weer te piekeren over ‘Waarom voel ik me nou zo? en waarom gebeurt me dit nou weer?’

Wees je bewust dat je als HSP diepgaande verwerking nodig hebt. Dit betekent dat je tijd moet inplannen voor verwerking. Enorme hoognodige tijd om te voelen, te ervaren, erover na te denken en het een plekje te kunnen geven of iets mee te gaan doen. Zodra jij deze tijd niet inplant gaat je lichaam ervoor zorgen dat je het wel moet inplannen. Met frustratie en ziekte als gevolg. 

Je dagelijkse to do zou moeten zijn:
- Houd je aan jouw verantwoordelijkheden en jouw prioriteiten.
- Plan dagelijks tijd vrij voor verwerking van de dag en al zijn prikkels. (ongeveer 30 minuten)
- Wees helder in je communicatie met betrekking tot je grenzen en mogelijkheden. 

Maak keuzes

Een belangrijk topic bij je grenzen bewaken is harde keuzes maken. Dat betekent dat jij Nee moet leren zeggen. Ook als je -interne HSP- schreeuwt dat je de ander wel moet helpen of de misconceptie dat jij het wel even kan oplossen.

Leer op de juiste momenten Ja en/of Nee zeggen. Als jij je aan je dagelijkse to do houdt geeft dit je enorm veel houvast om gedegen nee te mogen en leren zeggen.
Hoe leuk je alles ook lijkt. Want het geeft natuurlijk ook een goed gevoel als jij degene bent die met oplossingen komt en een ander kan helpen.
Gezond blijven en sterke keuzes kunnen maken hangt allemaal af van je houden aan de bovenstaande 3 to do’s. 

En eerlijk is eerlijk, de wereld heeft meer aan duidelijkheid dan aan mensen die ja zeggen maar het vervolgens niet kunnen waarmaken. Ondanks dat je iets graag wilt en je er een enorme passie en liefde voor kan hebben, is het niet altijd jouw taak deze op te pakken.
Als jouw verantwoordelijkheden en prioriteiten hieronder komen te lijden, gaat er iets goed fout met de keuzes die je maakt.

4. Zelfzorg en ontspanning

Niet te vergeten is natuurlijk het stukje zelfzorg. Ondanks dat bovenstaande tips al voorzien in een stukje zelfzorg hoop ik dat je je nu bewust bent dat een vakantieseizoen je heel veel kan brengen. Naast rust geeft het je ook vernieuwende ideeën. Je bent dus een stuk productiever als je rust inplant.

Jij bent meer productief als je rust inplant

Dit betekent dat jouw creativiteit, scherpte en focus wordt ondersteund als jij rust inplant.
Met enige regelmaat een dag vrij of een weekend weg kan je precies die ademruimte bieden om alle ballen omhoog te kunnen houden en ruimte te maken voor die fantastische nieuwe ideeën en projecten.

Het is bewezen dat al jij gehaast door de dag gaat je ook veel minder voor elkaar krijgt dan die persoon die bewust onthaast. Doordat je niet opgaat in de stressreactie van het haasten, blijven je hersenen helder functioneren en ben jij juist degene die veel voor elkaar krijgt. 

5. Laat oude gewoontes achter.

Zeg gedag tegen je oude valkuilen. Hoe hard de buitenwereld ook schreeuwt, jij kent nu je grenzen en mogelijkheden. Kies ervoor gewoontes achter te laten die ervoor zorgen dat jij uitgeput door het leven gaat.
Kies ervoor geestelijk en lichamelijk gezond te blijven.

Daar worden jij, je gezin en ook je werkomgeving een stuk gelukkiger van. 

Yes, jij kan sterk het nieuwe seizoen in prachtige HSP!

Soms is het lastig voor HSP om grenzen te stellen en je hier vervolgens aan te houden. Vaak is het al jaren een valkuil van je waardoor je nu worstelt met emotionele en lichamelijke klachten. Het gebrek aan begeleiding in jouw kracht als HSP zorgt ervoor dat je maar tegen uitdagingen op blijft lopen.

Door met een Coach of Counselor te praten kunnen jullie samen ontdekken wat jouw krachten en valkuilen zijn als HSP. Je leert effectief naar jezelf te kijken en het lukt je te groeien vanuit jouw kracht. Je durft oude patronen los te laten en hierna je leven vorm te geven naar hoe jij dat ambieert.

Je mag ons altijd vrijblijvend contacten!

Kantoor Renewed Life Coaching
Strandwal 75, 2241 MJ Wassenaar
Praktijk Renewed Life Coaching
Boerhaavestraat 54, 2215 EW Voorhout
Telefoonnummer
06 – 47 84 86 56
Volg mij op:
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie
Copyright© Renewed Life Coaching | Website door Click Active Internet en Media
crossmenu