Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie WHITE
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie

Omgaan met de emotionele en sociale uitdagingen rondom ongewenste kinderloosheid

Auteur: Esther Ruijgrok 
Datum: 21/08/2023

Ongewenste kinderloosheid is een diepgaande, vaak traumatische levenservaring die zowel individuen als paren kan raken. Hierdoor kan het een scala aan gevolgen hebben.
De confrontatie met onvervulde verwachtingen en het verlies van de gehoopte toekomst kunnen leiden tot complexe gevoelens van rouw en verlies. Het algehele toekomstperspectief verandert ongewild.
Hierdoor is de emotionele, maar ook de sociale impact van ongewenste kinderloosheid enorm. 

Deze emotionele en sociale impact wordt vaak onderschat op het moment dat individuen en stellen een keus maken om een fertiliteitstraject te starten.
Hoop, is de eerste emotie die zij vaak ervaren. Logisch, want het maakt dat het toekomstperspectief nog even niet aangepast hoeft te worden. Er is namelijk nog hoop! Want, wie weet.. raak je toch nog zwanger door middel van behandelingen! 

Veelal weten zij niet dat er, ondanks dat er veel hoop is, tijdens een fertiliteitstraject ook vele andere emoties om de hoek komen kijken. Vaak wordt de impact van deze emoties niet benoemd door desbetreffende artsen en zijn zij vooral gericht op de lichamelijke begeleiding van het zwanger worden. 

Ik ben ongewenst kinderloos, en dat heeft gevolgen.

De emotionele reis van ongewenste kinderloosheid kan variëren van verwarring en verdriet tot woede en schuldgevoelens. Individuen kunnen worstelen met zelftwijfel en een gevoel van doelloosheid ervaren wanneer hun verwachtingen worden verstoord. Relaties kunnen onder druk komen te staan en communicatieproblemen kunnen ontstaan naarmate paren verschillend omgaan met hun gevoelens.

Ook lijkt de wereld om hen heen niet stil te staan. Familieleden en vrienden worden wel zwanger en de afstand tussen elkaar wordt (vaak ongewild) steeds groter.
Waar jij heen en weer wordt geslingerd tussen hoop en vrees, teleurstelling en onzekerheid, gaat de wereld om je heen door. Ze groeit, bloeit en lijkt zich niet te bekommeren om jouw traject. 

Onbegrip en onwetendheid van de wereld om je heen kan ervoor zorgen dat je verstrikt raakt in een isolement. En ondertussen wordt je lichaam rustig blootgesteld aan hormooninjecties en inwendige onderzoeken. Dit kost allemaal al enorm veel energie, maar het kost je eigenlijk vooral noodzakelijke verwerking. Deze verwerking, of beter gezegd, het leren omgaan met het proces, wordt vaak geen of te weinig aandacht aan besteedt.

Dit klinkt allemaal ineens niet meer zo gezellig en hoopvol? Of wel?

Toch is er hoop. Want als jij aandacht durft te geven aan jouw emotionele gezondheid tijdens dit proces zal het je zelfs kunnen verrijken. Ondanks alle heftige en onverwachte emoties, leer je, groei je en kom je steeds meer tot jouw volledige potentieel.  

Hoe ga ik emotioneel in balans door mijn fertiliteitstraject heen?

Tips voor persoonlijke groei en begeleiding

  1. Erken en accepteer je emoties

Het is van vitaal belang om je emoties te omarmen, hoe verwarrend of overweldigend ze ook kunnen lijken. Door jezelf toestemming te geven om te voelen, kun je een basis leggen voor (sneller) herstel.

  1. Creëer ruimte voor communicatie

Open en eerlijke communicatie met je partner over je gevoelens kan de basis leggen voor begrip en steun. Door samen door deze uitdaging te gaan, kunnen jullie je band versterken.
Maar ook in de relaties om je heen kan het heel verstandig zijn open een eerlijk te communiceren.
Alleen kan deze communicatie ook erg ingewikkeld zijn. Het is daarom verstandig om hier professionele hulp bij te zoeken. 

Ja, ik kies voor persoonlijke groei en begeleiding tijdens mijn fertiliteitstraject!

  1. Verken persoonlijke groei

Gebruik deze periode om jezelf beter te leren kennen. Ontdek nieuwe interesses, herontdek oude hobby's, sport en investeer vooral in je persoonlijke groei los van je kinderwens. Af en toe even afleiding van de moeilijke situatie is gewenst. Het kan aanvoelen als het even ‘op adem komen’. 

  1. Zoek steun in je omgeving

Lotgenoten kunnen waardevolle steunbronnen zijn. Deel je verhaal met de mensen die je vertrouwt en laat hen deel uitmaken van je proces. Je hoeft het allemaal niet alleen te doen. Er zijn (helaas) velen ervaringsdeskundigen, die weten wat het is om dit traject te doorlopen.

  1. Profiteer van professionele begeleiding

En eigenlijk de belangrijkste tip: een gekwalificeerde coach of therapeut kan je begeleiden bij het begrijpen en beheersen van je emoties. Ze kunnen je helpen gezonde coping strategieën te ontwikkelen en je veerkracht te vergroten. Als je dat persoonlijke proces durft aan te gaan, zal je zien dat jij alleen maar beter en sterker uit dit proces komt dan dat je erin stapte. 

De rol van professionele begeleiding bij verminderde vruchtbaarheid

De hulp van een professionele coach of therapeut kan een keerpunt zijn in het proces van omgaan met ongewenste kinderloosheid. Ze kunnen een veilige en ondersteunende omgeving bieden waarin je je emoties kunt verkennen en manieren kunt ontdekken om ermee om te gaan. Door te werken aan je mentale en emotionele welzijn, kan je veerkracht opbouwen en een positieve kijk op de toekomst ontwikkelen.


Ongewenste kinderloosheid is een emotioneel complexe reis die unieke uitdagingen met zich meebrengt. Het erkennen van je emoties, het investeren in communicatie, het omarmen van persoonlijke groei en het benutten van professionele begeleiding zijn cruciale stappen in het vinden van veerkracht en welzijn te midden van deze uitdagingen. Ongeacht de uitkomst, zal jij de kracht vinden om te groeien.


Meer informatie over professionele begeleiding tijdens jouw proces van ongewenste kinderloosheid?

Je mag ons altijd vrijblijvend contacten!

Kantoor Renewed Life Coaching
Strandwal 75, 2241 MJ Wassenaar
Praktijk Renewed Life Coaching
Boerhaavestraat 54, 2215 EW Voorhout
Telefoonnummer
06 – 47 84 86 56
Volg mij op:
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie
Copyright© Renewed Life Coaching | Website door Click Active Internet en Media
crossmenu