Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie WHITE
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie

Omgaan met emoties

Auteur: Esther Ruijgrok 
Datum: 25/02/2022

Is er ruimte voor jouw emoties?

We leven in een wereld van het negeren en temperen van onze emoties. En we kennen allemaal die ‘fantastische’ emotie vervangers: afleiding, feestjes, netflix, alcohol, drugs en medicatie etc. We zorgen voor zoveel mogelijk externe prikkels zodat we alles intern kunnen negeren.

We zijn zo gewend om onze emoties te temperen en te sussen en diep weg te stoppen. Beter gezegd, de algehele boodschap vanuit onze maatschappij is om geen ‘heftige’ emoties te hebben en te uiten. Er is vaak enkel ruimte voor de emotie: blijdschap.
Wijk je af van de norm, hebben we al snel een medicijn en afleiding voor je klaarliggen om je te temperen.
Want ‘oei, emoties zijn wel eng heh?’


Het is dan ook niet zo gek dat burn-out zo’n groot probleem is in onze maatschappij vandaag de dag.
En is het niet raar dat er momenteel wachtlijsten zijn bij therapeuten en instellingen. 

We hebben allemaal een snak naar echtheid en verlichting

Het verhaal van een cliënt:
Ik betrapte mezelf er op een dag op dat ik zielige films moest kijken om mijn eigen tranen te kunnen laten vloeien. Ook betrapte ik mijzelf erop dat dat extra drankje me even liet vergeten wat er aan de hand was. En betrapte ik me er ook op dat ik externe afleiding zocht om maar niet bezig te hoeven zijn met die borrelende emoties van binnen.

Het begon te koken en te etteren en vond zich een weg naar buiten door lichamelijke klachten.
Ik was boos op artsen die mij vroegen of ik stress ervaarde want ‘NEE, ik had geen stress, mijn lichaam werkte gewoon niet mee, dus geef mij gewoon een medicijn en dan kan ik door’.
Ondertussen was mijn cortisol (stresshormoon) through the roof en mijn lichaam had geen tijd meer om tot rust te komen en te herstellen.

Toen een burn-out mij stil zette vroeg mijn coach vragen aan mij als: Wat voel je? Waar voel je dat? Wat wil jij? Welke emotie is dat? Wat vindt jij daarvan?
Met grote ogen keek ik haar aan want, ‘weet ik veel!’
Ik herkende niet eens wat voor emoties ik had of wat überhaupt wilde maar ik wist wel: ‘dit’ wilde ik niet meer.

Van jongs af aan werd mij verteld, ‘die krokodillentranen zijn echt niet nodig, daar bereik je niks mee’ en ‘nou stop je maar met dat boos zijn en ga je je gedragen’. Systematisch leerde ik mijzelf aan om alle emoties, die niet sociaal werden geaccepteerd, te negeren en diep weg te stoppen.

Het masker

Altijd een masker.
Vastgehouden door een blanke hand, zo wit.
altijd had ze een masker voor haar gezicht.

De pols droeg het sierlijk.
Duidelijk met groot gemak.
Maar soms leek er een rilling,
heel even een trilling,

door haar vingertoppen te gaan, 
terwijl ze het masker vasthield.
vele, vele jaren lang
vroeg ik mij af, 
maar durfde niet te vragen, 
en toen…..

- ik hield het niet langer - 
keek ik achter het masker, 
en zag
niets…..
Ze had geen gezicht.

Ze was alleen nog maar een hand
die een masker vasthield.
heel sierlijk.

- Auteur onbekend 

Emoties zijn een geschenk

Emoties zijn ons gegeven om te dealen met alles wat we tegenkomen in het leven. De reden dat we bang zijn geworden voor onze emoties is veelal omdat het al zo lang heeft geborreld van binnen dat het als een vulkaan eruit kan komen. Emotioneel en lichamelijk.

Ik vergelijk emoties vaak net als de golven van de zee. Ik vertel mijn cliënten vaak: die golf kan er misschien spannend uitzien, zelfs intimiderend overkomen, maar als je de golf gewoon laat komen, je ogen sluit, het voelt en ervaart en hierna je ogen weer opendoet zie je dat die intimiderende golf alweer voorbij is en je nog steeds leeft. En misschien, misschien zelfs meer opgelucht bent dan je ooit had verwacht. 

Een coach kan je helpen om te leren omgaan en het omarmen van jouw diep weggestopte emoties.
Een klein kind laat je ook niet in de zwemmen zonder zwembandjes om. Nee, ze krijgen zwembandjes om en leren zwemtechnieken om niet meer bang te hoeven te zijn voor het water én ze leren de golven te omarmen en zelfs plezier te hebben temidden van het water.

Leer je emoties omarmen en niet weg te stoppen

Emoties zijn vaak van korte duur. Het is er, je voelt het en neemt ook weer af.
Omarm deze mooie cadeautjes door ze zorgvuldig open te maken en ze het werk laten doen die er nodig is om weer te herstellen en het échte het leven te ervaren.

Kijk eens met zorg en liefde naar jezelf

Het is misschien tijd dat je een keuze maakt om je niet meer te verstoppen achter je masker.
Misschien voel jij het zo van binnen borrelen dat je niet anders meer kunt dan samen met iemand erover te gaan praten.
Misschien durf jij die moedige stap te gaan nemen om samen in die zee te gaan staan en de golven in het gezicht aan te kijken.

Doe het niet alleen

Zorg ervoor dat je niet verdrinkt.
Leer eerst om je zwembandjes te dragen (de juiste hulp te krijgen en te verwerken) en hierna mooie technieken aan te leren om vervolgens zelf gepassioneerd en emotioneel door het leven te kunnen gaan.

Emotie is rijkdom

Neem nu contact op met één van onze coaches voor meer informatie :
https://www.renewedlifecoaching.nl/contact/

Je mag ons altijd vrijblijvend contacten!

Kantoor Renewed Life Coaching
Strandwal 75, 2241 MJ Wassenaar
Praktijk Renewed Life Coaching
Boerhaavestraat 54, 2215 EW Voorhout
Telefoonnummer
06 – 47 84 86 56
Volg mij op:
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie
Copyright© Renewed Life Coaching | Website door Click Active Internet en Media
crossmenu