Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie WHITE
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie

Omgaan met opmerkingen en ongevraagd advies tijdens je fertiliteitstraject

Auteur: Esther Ruijgrok 
Datum: 05/07/2023

‘Jouw persoonlijke reis naar veerkracht’

Het pad van vruchtbaarheidsbehandelingen kan emotioneel en uitdagend zijn. Naast de fysieke en mentale aspecten van het proces, kunnen ook de goedbedoelde maar soms ongepaste opmerkingen en ongevraagde adviezen van anderen extra stress veroorzaken. In dit artikel willen we graag de nadruk leggen op de kracht van zelfzorg en het hanteren van deze situaties met veerkracht. Ik, Esther Ruijgrok, deel mijn persoonlijke ervaringen en reik tools aan om je te helpen omgaan met lastige opmerkingen tijdens je fertiliteitstraject.

De 10 meest bekende opmerkingen en adviezen:

1. Het gebeurt vanzelf wanneer je ontspant
Het omgaan met het idee dat ontspanning de sleutel tot conceptie zou zijn. 

2. Kinderen hebben is ook niet alles!
Het omgaan met het advies vanuit eigen perspectief. Het niet kunnen indenken wat ongewenste kinderloosheid werkelijk kan betekenen voor iemands leven. 

3. Waarom adopteer je geen kind? Er zijn genoeg kinderen die op liefde wachten!
Het hanteren van de suggestie om een andere route te nemen, zoals adoptie. Ze impliceren dat je een keus hebt om je probleem op te lossen.

4. Je moet gewoon geduld hebben
Omgaan met het ongeduld van anderen en de implicatie dat geduld de enige benodigde factor is.

5. Misschien is het gewoon niet meant to be
Het omgaan met opmerkingen die de hoop en wens om een kind te krijgen ondermijnen.

6. Probeer eens dit speciale voedingspatroon of supplement
Het hanteren van ongevraagd advies over voeding en supplementen.

7. Je moet gewoon positief denken
Omgaan met de suggestie dat positief denken de oplossing is voor ongewenste kinderloosheid.

8. Mijn moeder, tante, nichtje heeft dit ook meegemaakt en zij deed dit, en dit en dat…
Het omgaan met het goedbedoelde advies door ervaringen van anderen te delen. Zo proberen ze een positieve draai te geven aan jouw verdriet.

9. Misschien moet je je levensstijl veranderen
Het hanteren van opmerkingen die suggereren dat je levensstijl de oorzaak kan zijn van ongewenste kinderloosheid.

10. Er zijn ergere dingen in het leven
Het omgaan met opmerkingen die de impact van ongewenste kinderloosheid minimaliseren.

De kracht van bewustwording

Het eerste en belangrijkste aspect is bewustwording van je eigen gevoelens. Het is normaal om emotioneel geraakt te worden door opmerkingen en adviezen die je als kwetsend of ongepast ervaart. Sta jezelf toe om deze emoties te voelen en erken dat je recht hebt op je eigen gevoelens.

Zelfzorg als prioriteit

Tijdens je fertiliteitstraject is zelfzorg van cruciaal belang. Ik spreek dan even niet over je vruchtbaarheid, maar wel over je emotionele gezondheid. Neem regelmatig de tijd om te ontspannen, jezelf te verwennen en activiteiten te doen die je energie geven. Het opbouwen van veerkracht begint bij het creëren van een stevige basis van zelfzorg. Jij bent belangrijk.

Communicatie en grenzen stellen

Wees niet bang om je grenzen duidelijk aan te geven. Leer assertief te communiceren en laat anderen weten wat je wel en niet prettig vindt om te bespreken. Zeg bijvoorbeeld: "Bedankt voor je betrokkenheid, maar ik zou het fijn vinden als we het over andere onderwerpen hebben." Het stellen van grenzen helpt je controle te behouden over je eigen emoties en privacy.

Informeer en deel selectief

Overweeg om selectief te zijn in het delen van informatie over je fertiliteitstraject. Je bent niet verplicht om iedereen in je omgeving op de hoogte te stellen. Kies zorgvuldig wie je vertrouwt en met wie je jouw reis wilt delen. Het kan ook nuttig zijn om jezelf goed te informeren over vruchtbaarheidskwesties, zodat je zelfverzekerder kunt reageren op onjuiste opmerkingen.

Het vermogen om te kiezen

Herinner jezelf eraan dat je het recht hebt om te kiezen welke opmerkingen je wel of niet aangaan. Je kunt ervoor kiezen om een opmerking te negeren, simpelweg bedanken voor het advies, of een rustige uitleg geven over waarom de opmerking ongepast is. Het is jouw keuze hoe je reageert, op een manier die jou het beste ondersteunt.

Steun zoeken bij lotgenoten

Het kan enorm waardevol zijn om steun te zoeken bij mensen die een vergelijkbaar traject doormaken. Sluit je aan bij een ondersteuningsgroep, online community of praat met anderen die begrijpen wat je doormaakt. Samen kunnen jullie ervaringen delen, elkaar aanmoedigen en tips uitwisselen voor het omgaan met lastige opmerkingen.

Een fertiliteitstraject kan al uitdagend genoeg zijn zonder de extra last van ongepaste opmerkingen en ongevraagd advies van anderen. Het is belangrijk om jezelf te herinneren dat je de kracht hebt om met deze situaties om te gaan. Door bewustwording, zelfzorg, communicatie, het stellen van grenzen en het zoeken van steun, kun je veerkracht opbouwen en jezelf beschermen tegen negatieve invloeden. Laat jezelf niet definiëren door de opmerkingen van anderen, maar focus je op je eigen reis naar het vervullen van je kinderwens.

Remember, you are strong, and you are not alone. 💚

Artikel van Esther Ruijgrok, Infertiliteit & Rouw & Verlies-coach bij Renewed Life Coaching.

Voor meer informatie en ondersteuning, bezoek onze website.

Je mag ons altijd vrijblijvend contacten!

Kantoor Renewed Life Coaching
Strandwal 75, 2241 MJ Wassenaar
Praktijk Renewed Life Coaching
Boerhaavestraat 54, 2215 EW Voorhout
Telefoonnummer
06 – 47 84 86 56
Volg mij op:
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie
Copyright© Renewed Life Coaching | Website door Click Active Internet en Media
crossmenu