Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie WHITE
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie

Ondersteuning tijdens je fertiliteitstraject

Auteur: Esther Ruijgrok 
Datum: 07/09/2022

9 voordelen van coaching tijdens je fertiliteitstraject

Een fertiliteitstraject wordt veelal als zwaar en emotioneel belastend ervaren. Je ziet natuurlijk al behoorlijk veel artsen voor alle onderzoeken, inwendige echo’s, puncties en terugplaatsingen. Daarnaast staat je agenda volgepland met vervolg afspraken waardoor je enorm geleefd wordt tijdens dit traject. En dan hebben we nog niet eens gesproken over je persoonlijke verwerking. Verwerking van alle lichamelijke ongemakken, teleurstellingen, pijn en de daarbij behorende emotionele lading.
Ofwel, het is nogal een reis die je aflegt als je een fertiliteitstraject moet bewandelen. 

Logisch dat je dan geen ruimte meer overhoudt om na te denken of het misschien goed zou zijn je óók nog eens te laten coachen tijdens dit traject.

Waarom zou ik mij laten coachen tijdens een fertiliteitstraject?

En toch, kan juist deze coach je helpen dit traject goed te doorlopen, zodat je deze pittige periode als minder belastend zult ervaren.
Doordat jij extern iemand hebt waar jij volledig op kunt steunen, houdt dit je vitaal en gezond. Je wordt ondersteund, gemonitord en je emotionele belasting wordt in de gaten gehouden. Het is al moeilijk genoeg om dit proces te doorlopen, des te belangrijker is het dat er extern een professional beschikbaar is die jou kan ondersteunen in jouw fertiliteitstraject.

Ook wordt vaak onderschat hoeveel effect een fertiliteitstraject heeft op je relatie. Helaas beëindigingen veel relaties na het doorlopen van een fertiliteitstraject.
Dit komt veelal omdat iedereen zijn eigen verwerkingsproces doorleeft en deze eigenlijk nooit parallel aan elkaar loopt.
Door onbegrip over elkaars reactie en het persoonlijke verdriet van dit traject groeien stellen vaker uit elkaar dan dat ze naar elkaar toegroeien.
Heel verdrietig, want jullie hebben al zoveel verloren tijdens het traject.

Een coach kan jullie helpen dit allemaal te monitoren. Deze coach zal jullie volledig begeleiden en ondersteunen.  Een gezond lijf en een gezonde relatie geeft jullie een sterke basis om dit traject goed te kunnen doorlopen met hopelijk een positief resultaat; persoonlijke emotionele verwerking en een gezonde zwangerschap.
En anders een hele sterke relatie met de juiste coping strategieën om het eventuele verlies te kunnen verwerken.

Welke 9 voordelen heeft coaching tijdens jouw fertiliteitstraject?

1. Je creëert ruimte voor bewuste verwerking

Omdat je zo geleefd wordt, wordt er vaak vergeten dat je zelf ook een proces doorgaat en hier verwerking voor nodig hebt. Je hebt tijd nodig om te ervaren wat je overkomt. Dit vraagt aandacht.
Je zult dit kunnen merken aan moodswings, zenuwen of paniekerig gevoel, lichamelijke vermoeidheid en/of lichamelijke klachten als hoofdpijn, spierklachten, vatbaar zijn en eventuele spanningen in jullie relatie en communicatie.

Doordat je op enig regelmaat contact hebt met jouw coach, zet dit je bewust stil om na te kunnen denken over wat je voelt, ervaart en wat er gebeurt in je lichaam.

Daarnaast creëert het ook ruimte voor de partner om zijn/haar emoties te kunnen delen. Vaak houdt de partner zich kranig om sterk te kunnen zijn voor de ander. Maar een fertiliteitstraject doe je samen.  Door samen stil te staan en te praten over wat er gevoeld en ervaren wordt vindt er directe verwerking plaats. Dit creëert dan weer lucht en ruimte om je traject goed te kunnen doorlopen en volhouden.

Bewuste verwerking is dus cruciaal in een fertiliteitstraject. Hoe belangrijk is jullie gezondheid? Hoe belangrijk is je geestelijke gezondheid? Hoe gezond wil jij als kinderwens-ouders zijn? Doorleven jullie het traject echt samen?

2. Je herstelt sneller

Omdat je samen met een coach, jezelf en elkaar monitort in jullie emotionele en lichamelijke gezondheid geeft dit jou een voorsprong op een spoedig herstel. Je doorloopt alles, geeft het aandacht, verzorgt het en dit zorgt ervoor dat je goed blijft functioneren. Herstel vindt hierdoor sneller plaats.

Dit is gunstig omdat het traject vaak snel gaat maar als langdurig wordt ervaren.
Omdat de tijd voorbij vliegt is het fijn als je herstel ook spoedig verloopt. Het voorkomt dat je lange pauzes nodig hebt om bij te moeten komen. Sommige stellen zitten jaren vast in een fertiliteitstraject omdat er geen herstel optreedt na het doorlopen van een traject. Hierdoor zijn ze genoodzaakt vaker pauzes in te lassen. Dat is natuurlijk enorm vervelend en demotiverend.
Dit kun je dus voorkomen door een coach naast je te hebben die jullie helpt bij het doorlopen van jullie fertiliteitstraject.

3. Je voelt je gesteund, gezien en gehoord

Een fertiliteitstraject wordt vaak heel eenzaam ervaren. Er zijn weinig mensen die begrijpen waar je doorheen gaat. Je kunt erover vertellen, maar het écht begrijpen kunnen de mensen in je omgeving vaak niet. Hierdoor worden er veelal misplaatste opmerkingen gemaakt en worden er adviezen gegeven die je enorm kunnen kwetsen. Je weet natuurlijk dat dit niet zo bedoelt is, maar het maakt wel dat je steeds minder deelt en je steeds meer in een isolement raakt.

Een fertiliteitscoach weet vaak als geen ander waar jij doorheen gaat. Dit zijn veelal ervaringsdeskundigen die van hun ervaringen hebben geleerd en na een gedegen studie hier andere mensen in willen ondersteunen. Zodat het nooit meer gebeurt dat er iemand zich alleen voelt in zijn of haar traject.

Daarnaast geeft het jou volle ruimte om al je emoties te uiten zonder dat je rekening hoeft te houden met andermans gevoelens. Hoe heerlijk is dat? 

4. Je wordt door je traject heen begeleidt

Zoals hierboven ook kort benoemd wordt, hoef je je traject niet alleen te doorlopen. Een coach weet precies wat je te wachten staat en zal je je stap voor stap begeleiden. Het geeft je houvast en richting. En dat is heel prettig in een seizoen waarin veel je overkomt. 

5. Je leert coping strategieën kennen en toepassen

Iedereen verwerkt gebeurtenissen op zijn/haar eigen manier. Het is verstandig om erachter te komen wat jouw coping strategieën zijn. Ook is het heel fijn om te ontdekken wat deze is van je partner. Welke coping is gunstig? Welke werkt eigenlijk niet meer voor je? Deze vragen zal een fertiliteitscoach met je doorlopen. Zo leer jij coping toe te passen welke functioneel is voor deze periode en leer je elkaar beter kennen en begrijpen.

6. Het helpt je keuzes maken

Omdat de artsen je veel vertellen en zij natuurlijk de professionals zijn gebeurt het vaak dat je grenzen verlegt die je eigenlijk niet of nooit van tevoren gedacht te verleggen. Hierdoor zijn keuzes maken met betrekking tot je fertiliteitstraject soms erg ingewikkeld.

Omdat een coach extern benaderbaar is, helpt dit je om te kunnen uitzoomen en gewogen keuzes te kunnen maken. Je laat je niet meer overweldigen of leiden door moeilijke termen van de artsen maar neemt een overwogen beslissingen op basis van jullie persoonlijke grenzen. 

7. Je leert je grenzen kennen en bewaken

Door samen met een coach te kijken naar je coping strategieën, jullie wensen en bovenal jullie emotionele gezondheid geeft dit je veel inzicht in jullie persoonlijke grenzen.
Hierdoor laat jij je niet van de wijs brengen en weet je precies wat je wel en niet wilt aangaan met betrekking tot jullie kinderwens.

Dit helpt de artsen in hoe ze jou het beste kunnen begeleiden. De artsen hebben vaak het beste met je voor met betrekking tot de uitkomst. Ze doen er alles aan om jullie kinderwens te zien uitkomen. Daarin wordt soms vergeten om te kijken naar wat er voor jullie persoonlijk nodig is om dat traject überhaupt aan te kunnen gaan.
Grenzen worden vaak niet gezien. Persoonlijke grenzen zullen gedeeld moeten worden door erover te praten.
Je leert communiceren en laat je niet meer overweldigen door een imposante arts die overal verstand van heeft. 

8. Je wordt ondersteund door ervaringsdeskundigen

Fertiliteit coaches zijn vaak degene die zelf ook een fertiliteitstraject hebben doorlopen. Ze weten als geen ander waar jij doorheen gaat. Ze weten waar ze over praten, ze weten wat jij tegen kan komen en weten bovenal de zwaarte van de emoties en uitdagingen.
Hierdoor voel jij je ondersteund.

Check altijd even of jouw coach een gedegen opleiding gevolgd heeft om coach te kunnen en mogen zijn. Vraag of ze erkende en geaccrediteerde opleidingen hebben gevolgd. Deze kan je veelal herkennen aan hun NRTO-keurmerk en of ze CRKBO-geregistreerd staan. 

Een ervaringsdeskundige betekent niet altijd dat dit ook een goede coach is. Een coach moet een opleiding gevolgd hebben zodat ze jou ook de beste begeleiding kunnen aanbieden. Een coach begeleidt jou in jouw persoonlijk proces. Deze zullen zich nooit in de rol van arts of adviseur bevinden.

Klik hier voor ons aanbod met betrekking tot coaching binnen jouw fertiliteitstraject

9. Je leert zorgen voor jezelf en elkaar

Een fertiliteitstraject doorlopen als stel is uitdagend. Het vraagt veel van je, en veel van elkaar. Elkaar blijven zien, blijven horen en ondersteunen is vaak moeilijk omdat je het zelf ook enorm zwaar hebt. Als de communicatie en verwerking daarin ook niet parallel aan elkaar loopt kan dit ervoor zorgen dat jullie langzaam uit elkaar groeien.
Daarnaast heeft een fertiliteitstraject enorm veel effect op jullie seksleven. Hier wordt bijna nooit over gesproken.

Een coach is er voor jullie. Deze coach begeleidt jullie samen in dit traject. Dat betekent dat er veel aandacht zal zijn voor zelfzorg en zorg voor jullie relatie.

Een coach tijdens jullie fertiliteitstraject kan voorzien in begeleiding in geestelijke gezondheid, ontdekken en ontwikkelen van persoonlijke coping strategieën, ondersteuning tijdens je traject en een sterke basis creëren voor een gezonde relatie.

Leer onze Rouw-en-Verlies Coach en Counselor kennen: Esther Ruijgrok

Na 13 lange jaren van onverklaarbare onvruchtbaarheid weet Coach en Counselor, Esther Ruijgrok, als geen ander wat het is om rouw te doorlopen met betrekking tot het verlies van je kinderwens. 
Rouw is haar niet onbekend. De moeilijke kanten van rouw en ook de mooie kanten van rouw. 
Het is dan ook niet gek, dat één van Esther haar specialisaties binnen onze praktijk Renewed Life Coaching, Rouw en Verlies is. 
Zij begeleidt je/jullie graag in het afleggen van de weg d.m.v. het creëren van een veilige omgeving met gebruik van procesmodellen en methodieken. 
Esther Ruijgrok Renewed Life Coaching

Je mag ons altijd vrijblijvend contacten!

Kantoor Renewed Life Coaching
Strandwal 75, 2241 MJ Wassenaar
Praktijk Renewed Life Coaching
Boerhaavestraat 54, 2215 EW Voorhout
Telefoonnummer
06 – 47 84 86 56
Volg mij op:
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie
Copyright© Renewed Life Coaching | Website door Click Active Internet en Media
crossmenu