Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie WHITE
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie

Ontspannen, hoe doe je dat?

Auteur: Esther Ruijgrok 
Datum: 18/07/2022

Hoe kan het komen dat we soms zo moeite hebben om te ontspannen?
Wanneer voelde jij je voor het laatst écht ontspannen? Was dat die heerlijke vakantie in de zon? Was dat het rustige momentje toen de kinderen eindelijk op bed lagen? Of was dat het drankje van gisteravond in de kroeg?
Of was dit allemaal even een korte afleiding van het feit dat je eigenlijk voor 80% van je tijd je helemaal niet ontspannen voelt?

Het kan problematisch worden als je van vakantie tot vakantie aan het overleven bent, of misschien wel van weekend naar weekend leeft zodat je weer even een dag of 2, kan 'ontspannen'.

Een stress & burn-out coach kan je verder helpen

Ontspan iedere dag

Maak een keus dat jouw leven belangrijk genoeg is om van te genieten. Dat je dit leven maar één keer kan benutten. Waarom zou je dan gestrest en zonder plezier door het leven gaan?

Wat is ontspanning?

Ons woordenboek, van Dale spreekt over: ont-span-ning
1. Je minder gespannen voelen
2. Rust
Ofwel het loslaten van spanning en in rust verkeren.

Heeft ontspanning te maken met externe factoren of is dit een mindset?

Ontspanning is een mindset en geen situatie

Ondanks dat situaties veel invloed hebben op onze emoties en de daarbij komende reacties, hebben wij zelf de macht om te leren omgaan met situaties. Die macht ligt namelijk in jouw eigen denken.
Daarin krijgen we elke dag zelf de keuze wat onze mindset is. Gelukkig kan je je mindset trainen. Dit betekent dat je, praktisch gezien, altijd in staat van rust kan leven, zelfs als de omstandigheden je vertellen dat dit niet mogelijk zou moeten zijn.

Therapeute Amy Morin verteld in een TED-talk over hoe jij mentaal sterk kan worden. Ondanks dat zij een aantal heftige situaties heeft meegemaakt leerde ze over de kracht van haar mindset.

Jij kan je wereld veranderen met je eigen mindset

Hoe verander jij je mindset?

Je mindset veranderen tijd kost: Lees meer over de kracht van je denken in dit artikel

Er zijn verschillende manieren om te leren ontspannen. Hieronder zal ik je meenemen in een aantal oefeningen.

# Leer te luisteren naar je lichaam

Als je wilt leren ontspannen is het allereerst belangrijk dat je bewust bent van wat je lichaam je vertelt.
Door middel van het dagelijks uitvoeren van een bodyscan leer je aandacht te geven aan de behoeften van je lichaam. We zijn zo gewend om onze lichamelijke signalen te negeren dat we pas doorhebben dat we gespannen of overspannen zijn als we heftige lichamelijke klachten krijgen. Klachten als vermoeidheid, spanningsklachten, maag-en-darm klachten zijn allemaal indicaties dat er iets aan de hand is. Door preventief en dagelijks onderzoek te doen naar wat je lichaam jou vertelt leer je voorkomen gespannen of overspannen door het leven te gaan. En kan je zelfs voorkomen ziek te worden.
(let wel; als jij lichamelijke klachten hebt bespreek deze altijd met de huisarts)

Wat is een bodyscan?
Een bodyscan is niets meer en minder dan aandacht geven aan elk aspect van je lichaam. Door ergens te gaan liggen of zitten, je ogen te sluiten en elk orgaan even aandacht te geven wordt jij je bewust van wat er allemaal gebeurt in je lichaam.
Van je tenen tot aan je buik/rug tot aan het topje van je hoofd. Wat voel je? Hoe voelt het? Is het warm of koud?
Ga alles langs zonder oordeel, en zonder te gaan piekeren. Neem alleen waar wat je voelt.

Misschien voel je ergens wel een licht ongemak, leg je hand erop en geef het even aandacht. Wat vertelt jouw lichaam jou waar jij nu even behoefte aan hebt?

# Meditatie

Meditatie is simpel gezegd een concentratieoefening met als doel inzicht te verkrijgen en je gedachten te sterken. Er zijn allerlei manieren beschreven om te mediteren: iemand kan zich bijvoorbeeld concentreren op de eigen ademhaling, op een bepaald voorwerp/onderwerp of tekst, of op het zingen van woorden of geluiden die steeds worden herhaald.

Door te mediteren train jij je hersenen om je focus te verleggen en verbreden.

Als meditatie een gewoonte van je wordt kan dit jou helpen in onvoorziene situaties. Jij hebt je gedachten getraind, dus jouw automatische reactie in stress situaties zal steeds meer neigen naar waar jij over gemediteerd hebt. Op deze manier kan jij zelfs in uitdagende situaties je rust bewaren en adequaat reageren.

# Geniet bewust

Omdat we zo gewend zijn alles snel en gehaast te doen zorgt dit ervoor dat je lichaam altijd in een staat van stress verkeerd. Niet zo gek dat je hierdoor snel je ontspanning verliest. Vaak haasten we onszelf richting een stuk ontspanning om er daar erachter te komen dat je je eigenlijk erg vermoeid en gehaast voelt. Wees eens eerlijk, doe jij rustig je boodschappen of race je door de winkel? Rijdt jij in standje Speedy Gonzales van werk naar huis? Heb jij ook altijd haast om van huis te vertrekken richting die afspraak?

Door zelfs deze kleine en dagelijkse dingen bewust te leren ervaren, leer jij genieten en blijf je hierdoor in het hier en nu. Geniet van je dagelijkse gewoontes. Neem de tijd om lekker rustig naar huis te rijden en rustig boodschappen te halen. Geniet van elk moment. Elke seconde. Je krijgt die tijd namelijk niet meer terug. 

# Geef prioriteit aan dagelijkse ontspanning

Ondanks dat ontspanning start met het leren luisteren naar je lichaam en het trainen van je mindset, helpt het natuurlijk wel om geregeld iets op te zoeken waar jij snel en makkelijk van ontspant.

Waar kom jij van tot rust?
Zorg ervoor dat je dagelijks leert ontspannen. Bijvoorbeeld, misschien voel jij je snel ontspannen met een goed boek in je luie stoel. Zorg er dan voor dat je iedere dag zeker even 15 minuten kan genieten van dat goede boek. Of misschien wordt jij erg gelukkig van een half uur sporten? Wellicht geeft dit je de energie die je zo verlangd?

Blok in ieder geval 15 tot 30 minuten van de dag om datgene te doen waar jij van tot rust komt. Zo wordt je je bewust van hoe belangrijk ontspannen is.

Stel jezelf altijd de eerlijke vraag: Ben je echt aan het ontspannen of ben je aan het ontsnappen? Ontsnappen aan de realiteit is natuurlijk niet de oplossing.


# Optimaliseer je rust-omgeving

Soms is het gewoon heel uitdagend om te ontspannen als je omgeving alles behalve rustig is voor jou. Misschien ben jij die drukbezette moeder die elke dag 4 vrolijke kinderen om haar heen heeft drentelen? 

Zorg ervoor dat jij een plek hebt waar jij tot rust komt. De ene komt tot rust in een drukke omgeving als een terras, en de ander komt tot rust in een oase van natuur.
Waar kom jij van tot rust? 
Tips voor ouders: Zorg voor een plekje waarvan de kinderen weten dat je een ‘even niet storen’ plek hebt. Hoe gewoner het wordt dat papa en mama grenzen bewaken en hierdoor gezond blijven, hoe gezonder je kinderen ook leren omgaan met hun prikkels en grenzen.

Wat zou jou helpen? Een stoel, een hoekje in de kamer, de badkamer, de tuin, een middag op een terrasje vertoeven, wat het ook is, zorg ervoor dat jij een rust-omgeving hebt waar jij je met enige regelmaat kan terugtrekken.

Wil jij verandering zien in jouw leven zien maar weet je niet waar te beginnen?

Leer dan nu Renewed Life coaching kennen

Je mag ons altijd vrijblijvend contacten!

Kantoor Renewed Life Coaching
Strandwal 75, 2241 MJ Wassenaar
Praktijk Renewed Life Coaching
Boerhaavestraat 54, 2215 EW Voorhout
Telefoonnummer
06 – 47 84 86 56
Volg mij op:
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie
Copyright© Renewed Life Coaching | Website door Click Active Internet en Media
crossmenu