Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie WHITE
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie

Overprikkeld!? (HSP)

Auteur: Esther Ruijgrok 
Datum: 31/08/2022

Hoe ziet overprikkeling eruit bij een HSP?

Als hoog sensitieve ondervang jij veel prikkels. Je neemt subtiel waar en hebt diepe verwerking van alle externe prikkels. Je ervaart, voelt, ziet, ruikt en proeft alles sterker dan een niet-hoog sensitief persoon. Overprikkeling start in je brein en de gevolgen van deze overprikkeling kunnen enorm zijn. Helaas is één van de grootste valkuilen van hoog sensitieve personen dat ze snel overprikkelt raken.

Een overprikkeld HSP brein is soms lastig te herkennen.
Je hersenen kunnen flink wat hebben en dat kan er voor zorgen dat jij de overprikkeling te laat door hebt. 

Jammer genoeg is het in deze westerse maatschappij erg gemakkelijk om overprikkeld te raken. Denk maar eens rustig na aan hoeveel informatie er op een dag op je afkomt. Van het nieuws tot aan billboards, filmpjes, sociale media, werk, mails en de tientallen WhatsApps die gedurende de dag op je schermpje verschijnt. De stroom aan informatie stopt niet. Je kunt je voorstellen dat een hoog sensitief brein dit allemaal maar met moeite kan verwerken.

Maar het HSP-brein is ook fantastisch. Het geeft je ontzettend veel!
Des te belangrijker dus om er goed voor te zorgen. 

Lees meer over het HSP-brein

Voorkom overprikkeling dankzij deze 5 tips!

Dit zijn enkele symptomen waaraan jij kunt herkennen dat je overprikkeld bent:

 • Moeite met concentreren
 • Piekeren
 • Controle verlies op emoties
 • Vergeetachtigheid
 • Onrustig gevoel, rusteloos, nervositeit
 • Lichamelijke klachten als; hoofdpijn, spier klachten, duizeligheid, misselijkheid, maag-en-of darmproblemen
 • Paniekerig gevoel, angst (hoge hartslag/zweten/hyperventileren)
 • Gehaast gevoel
 • Vermoeid, maar de slaap niet kunnen vatten
 • Ongeduldig, snibbig uit de hoek komen
 • Hunkering naar vakantie, rust of weekend
 • Overziet verantwoordelijkheden niet meer
 • Negativiteit heeft de boventoon
 • Jezelf terugtrekken

Als deze klachten te lang aanhouden bestaat de kans dat er op lange termijn stoornissen kunnen ontstaan als: depressie, angststoornissen, verslavingen, eetstoornissen en burn-out. 

Dit wil jij natuurlijk voorkomen! 

Wil jij weten waarom sommige stoornissen door overprikkeling kunnen ontstaan
en wat je nu moet doen om herstel te kunnen ervaren?
Neem contact op met één van onze gespecialiseerde HSP counselors.

Wat doe je als je overprikkeld raakt als HSP?

5 tips ter voorkoming van overprikkeling bij hoog sensitieve personen

1. Gun je brein rust

Zoals eerder benoemd komt er een non-stop prikkeling aan informatie op de je af gedurende de dag. Gun daarom je brein rust door je bewust te worden van wat je wel en niet tot je toelaat.

- Stop minimaal een uur voordat je gaat slapen met scherm-tijd
Daarmee wordt bedoeld dat jij een uur voordat jij richting bed gaat niet meer op de computer of mobiele telefoon zit en geen televisie meer kijkt.
Deze kunstmatige lichten maken dat je lichaam wakker wilt blijven, ook als je jezelf erg vermoeid voelt. Voorkom blauw licht door deze functie aan te zetten op je mobiel of een blauw licht filter bril te gebruiken voor de tv en/of pc. Een uur voordat je gaat slapen zonder kunstmatig licht helpt je lichaam voorbereiden op de komende nacht. Hierdoor val jij dus sneller in een diepere slaap.

- Zet je mail en WhatsApp meldingen op stil en open deze enkel op gezette tijden.
Jij hebt natuurlijk zelf volledig in de hand wat je tot je toe laat. Door bepaalde triggers enkel op gezette tijden te openen zorg jij voor wat grenzen met betrekking tot het binnenkomen van prikkels.
Wees je bewust dat dit even afkicken is. We zijn zo gewend om bij elke activiteit ons mobiel erbij te pakken en rustig te gaan TikTokken of Instagrammen. Bedenk daarom een goede plek waar je je mobiel neerlegt en bekijk je berichten en mails op gezette tijden. 

2. Reflecteer naar binnen

Plan tijd in om om te reflecteren op je gevoelens en emoties. Neem dagelijks de tijd om stil te staan bij wat je voelt en ervaart. Omdat jij als HSP diepgaande verwerking nodig hebt om je brein tot rust te laten komen is het belangrijk om hier tijd voor in te plannen.
Dit kan je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door meditatie/gebed, gevoelsreflectie en/of een bodyscan. 

Wil jij je emoties onder de loep te nemen en vanuit daar leren te ontspannen?
Lees dan dit artikel

3. Neem voldoende rustpauzes

Rust inplannen wordt vreselijk onderschat. Het is zelfs noodzaak om rust in te plannen om productief te kunnen zijn en geestelijk gezond te kunnen blijven.

- Plan pauzes in.
Het is bewezen dat je 50 minuten goed kan concentreren. Om deze focus te behouden wordt er geadviseerd ieder uur minstens 10 minuten pauze te nemen. Zo blijf jij gedurende de dag dezelfde concentratie vasthouden en gun jij je brein ieder uur, 10 minuten, om tot rust te komen. 

- Ga niet werken in je weekend.
Zorg ervoor dat jouw vrije dagen, echt vrij zijn en vrij blijven. Je lichaam en je brein hebben het nodig om een volle week te kunnen verwerken. Als jij hetzelfde tempo gedurende de week wilt aanhouden, zal je deze hoognodige rust in moeten gaan plannen.

4. Minder met middelen als cafeïne, theïne, toegevoegde suikers en alcohol

Als HSP verdovende en/of stimulerende middelen gebruiken op het moment dat je al overprikkeld bent is dat funest. Deze externe middelen zorgen dat jouw HSP brein volledig ontregeld raakt. Je kunt dit veelal merken aan een voelbaar bonkend hart, zweethanden, onrustig en paniekerig gevoel, hyperventilatie met duizeligheid als gevolg en extreme vermoeidheid en/of hyper gedrag.

Je HSP brein en lichaam kunnen deze middelen maar in kleine mate aan. Het moment dat er natuurlijke overprikkeling plaatsvindt is het zaak je ver van deze middelen te houden. 
Je zou simpel kunnen zeggen dat een gezonde levensstijl jou helpt in wat je nodig hebt om te herstellen en gezond te kunnen blijven.

5. Kom in beweging

Hoe vermoeid je je ook zult voelen als je overprikkeld bent, zorg dat je in beweging komt. En daarmee bedoel ik lichamelijke beweging.

Probeer daarmee een sport te kiezen waarin je niet getriggerd wordt om te presteren, want dat zal je HSP brein niet helpen om tot rust te kunnen komen.
Denk eerder aan beweging zoals wandelen, yoga, suppen of een rondje fietsen.

Beweging zorgt ervoor dat je hersenen tot rust kunnen komen en bovenal wordt je creativiteit opnieuw geprikkeld. De warrige wolk die zich in je hoofd bevond verdwijnt en langzaam begint het zonnetje weer te schijnen.

Je zou kunnen zeggen dat beweging je weer helderheid, perspectief en richting zal geven. 

Ja! ik wil leren omgaan met mijn HSP-kenmerken!

Je mag ons altijd vrijblijvend contacten!

Kantoor Renewed Life Coaching
Strandwal 75, 2241 MJ Wassenaar
Praktijk Renewed Life Coaching
Boerhaavestraat 54, 2215 EW Voorhout
Telefoonnummer
06 – 47 84 86 56
Volg mij op:
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie
Copyright© Renewed Life Coaching | Website door Click Active Internet en Media
crossmenu