Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie WHITE
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie

Wat zoek je in een relatie?

Auteur: Esther Ruijgrok 
Datum: 02/03/2023

We verlangen allemaal naar verbinding. De mens is niet bedoeld om alleen te zijn. Het is dus ook meer dan normaal om te verlangen naar diepgaande relaties. Of dit nu een vriendschap of een liefdesrelatie is, dat maakt niets uit. 


Helaas gaat het in diepgaande relaties ook enorm vaak fout. Verwachtingen kunnen van elkaar afwijken en door miscommunicatie groeien jullie steeds verder uit elkaar. Zo kunnen sommige verbindingen die je aangaat, ineens heel toxic worden en je relatie kapot maken.

Soms kan het zo vaak herhaaldelijk fout gaan dat dit ervoor zorgt dat je opgeeft en je geen relatie(s) meer wilt of durft aan te gaan. Of je hebt de neiging om jezelf te beschermen voor nog meer pijn en je hierdoor alleen nog maar oppervlakkige relaties aan gaat.  Je lijkt in een vicieuze cirkel te belanden waarin je iedere keer tegen de dezelfde teleurstellingen en pijn blijft oplopen binnen je relaties.
En aan het eind van het verhaal, ben je weer alleen. Je voelt je ontzettend eenzaam en zoekt naar andere middelen om maar niet aan die pijn te hoeven nadenken.

Wat is de basis van een goede relatie?

Het is belangrijk om jezelf goed te kennen. Te weten waar je vandaan komt, wat je overtuigingen zijn en waar je valkuilen zitten. Zodra je dit goed inzichtelijk hebt is het navigeren binnen diepgaande relaties veel gemakkelijker.

Jij weet wie je bent, wat je valkuilen en triggers zijn en weet hiermee om te gaan. Je hebt in principe de ander niet nodig om bepaalde leegtes op te vullen, of pijn te stillen. 

Een sterke basis voor het ervaren van gezonde relaties is het hebben van zelfkennis, zelfreflectie en volledige zelfacceptatie en liefde.  Als jij van jezelf houdt, is jouw geluk niet afhankelijk van de liefde die jij van een ander wel of niet ontvangt. 

Dat gezegd hebbende, is het ervaren van liefde bijna net zo noodzakelijk als zuurstof.
Vindt jezelf daarom belangrijk genoeg om liefde te ontvangen en uit te delen.

Wat zijn dan de kenmerken van een goede relatie?

Een belangrijk aspect van het aangaan van gezonde relaties is het kennen van jouw persoonlijke liefdestaal. 

- Het kennen van je liefdestaal

Er zijn 5 talen van de liefde. Welke taal spreek jij? En wat kan jij doen voor jouw partner of vrienden? Wat is hun liefdestaal? En spreken jullie dezelfde taal? Of juist hele verschillende?
Door je eigen liefdestaal te leren kennen, maar ook die van de ander te begrijpen heb je een sterke basis  voor het uiten van jullie liefde naar elkaar en een super makkelijke tool om uitdagingen binnen jullie relatie bespreekbaar te maken. 

Wat zijn de 5 talen van de liefde?

1. Positieve woorden
Je leeft op als iemand je complimenten geeft of positief over je praat. Het doet je goed als je erkenning krijgt voor wie je bent en wat je doet. Je ervaart hierdoor verbinding, waardering en liefde.

2. Tijd en aandacht
Je voelt je geliefd op het moment dat je partner en jij onverdeelde aandacht voor elkaar hebben. Je bent samen (zonder afleiding) en geeft elkaar 100% aandacht. Denk bijvoorbeeld aan samen uit eten gaan, een diep gesprek voeren of op elkaar gericht zijn in een grote groep. Alle aandacht is op elkaar gericht. Geen afleidingen van kinderen, netflix, vrienden etc. 

3. Cadeautjes geven/krijgen
Wat geniet jij er toch van om iemand te verrassen. Of zelf verrast worden met een cadeautje van je partner of vrienden. Dit doet je ontzettend goed. Een bosje bloemen, een verrassingsuitje etc. Je voelt je gewaardeerd door de tijd een aandacht die is gestoken in het uitzoeken van iets moois, en dit speciaal voor jou.

4. Hulpvaardigheid
Je voelt je geliefd als de ander je ondersteunt. Denk aan het schoonmaken van het huis, spontaan een wasje draaien of het helpen bij de klusjes en to do’s. Je kan er enorm van genieten als een ander dit spontaan voor jou doet. Je ontneemt een last voor een ander en geniet van liefde die je daardoor ervaart.

5. Lichamelijke aanraking
Een knuffel, een kus op je voorhoofd of een arm om je heen, geeft je een veilig en geliefd gevoel. Als jij deze taal spreekt houdt je van aanraking en intimiteit. (dit hoeft niet per se seksueel te zijn, maar valt er natuurlijk ook onder)

Welke liefdestaal spreekt jou aan? En denk nu eens na over je relatie. Wat heeft de ander nodig denk je? Kunnen jullie elkaar aanvullen en geven wat nodig is om je allebei geliefd te voelen?
Bespreek eens met je partner of beste vriend(in) wat zijn of haar liefdestaal is!
Zo vind jij verdieping in jouw relatie! 

- Open en duidelijke communicatie

Zodra jij jezelf goed kent en de liefdestalen begrijpt is het een stuk gemakkelijker om in je relaties op een open en duidelijke te communiceren met elkaar. Je hebt goed inzichtelijk wie je bent, wat je nodig hebt en wat de ander nodig heeft en bent niet bang om hierover te spreken.

Ga het gesprek met de ander aan. Een relatie is pas echt diepgaand als je hier met elkaar over kunt praten. 

Staat jullie relatie al een langere tijd op scherp?

Wees niet bang om samen eens in relatie therapie te gaan. Soms is er al zo lang sprake van vreselijke miscommunicatie dat jullie de verbinding zijn verloren. Een derde partij inschakelen die met jullie meekijkt naar jullie persoonlijke behoeften, pijn en valkuilen kan jullie helpen om nieuw leven in jullie relatie te blazen. 

Renewed Life Coaching Esther Ruijgrok
Gespecialiseerd Relatiecoach & Counselor - Renewed Life Coaching

- Kies voor elkaar

Laten we eerlijk zijn. Een gezonde en gelukkige relatie hebben is hard werken. Soms vergelijken we onze situatie met de relaties om ons heen. Sommige stellen zien er altijd fantastisch gelukkig uit. Met jaloezie en misschien zelfs met afgunst kunnen we ernaar kijken. Dit kunnen gevoelens van pijn en gemis op laten komen. Weet dan, dat achter ieder sterke relatie, heel hard gewerkt wordt. Relaties gaan niet vanzelf.

Tuurlijk, de hormonen doen veel in de eerste periode van een relatie. Aantrekkingskracht is een belangrijke drijfveer om een relatie te starten. Maar aantrekkingskracht is nooit voldoende op langer termijn. 

Een belangrijk aspect van liefde is, het blijven kiezen voor elkaar. Het bereidt zijn om te werken aan jullie relatie. En niet weg te lopen van elkaar. Niet weg te lopen voor verbinding. Ook als dit soms pijn doet. Want liefde is noodzakelijk in jullie relatie, maar liefde heeft ook veel geduld en werk nodig. 

Relatie therapie

Er zijn therapeuten en coaches die zich hebben gespecialiseerd in (het onderhouden van) relaties. Zij bieden fantastische begeleiding voor hechte(re) en veilige relaties.

Zoeken jullie naar diepere verbinding in jullie relatie? Heb je het idee dat je altijd op de tweede plaats komt in jullie relatie en wil je daar eens over praten?
Of verlang jij naar een liefdesrelatie maar lijk je altijd de verkeerde partner uit te kiezen?
Neem eens contact op met coach & counselor Esther Ruijgrok. Zij is gespecialiseerd in het coachen bij relaties. 

Zij werkt met een kortdurend programma: Houd me vast, welke gebaseerd is op de EFT (Emotionally Focused Therapy). Aan de hand van het boek van Dr. Sue Johnson doorlopen jullie stapsgewijs het proces naar verdieping in jullie relatie. 

Je mag ons altijd vrijblijvend contacten!

Kantoor Renewed Life Coaching
Strandwal 75, 2241 MJ Wassenaar
Praktijk Renewed Life Coaching
Boerhaavestraat 54, 2215 EW Voorhout
Telefoonnummer
06 – 47 84 86 56
Volg mij op:
Logo renewed Life Coaching bij burnout en depressie
Copyright© Renewed Life Coaching | Website door Click Active Internet en Media
crossmenu